El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Envinats & amics

De tots es sabut que poques coses son tants plaents com el fet de gaudir del vi en bona companyia. Aquest passat dimecres 30 de novembre, els Envinats, fent honor a aquesta premisa,¬†v√†rem dur a terme una activitat que feia temps que teniem ganes d’organitzar: reunir a amics i seguidors en un tast social i gaudir tots junts d’una bona selecci√≥ de vins, bona companyia i excel¬∑lents converses. (Veure fotos)

El lloc escollit va ser el Restaurant-Vinoteca La Fundici√≥ de Girona. Un espai ideal per dur a terme aquests tipus d’events, on es respira cultura de vi pels quatre costats i on un personal atent i professional ens va fer sentir com a casa.

La trobada va comen√ßar amb una petita introducci√≥ d’en Dani, on va explicar a grans trets les activitats que duem a terme des del grup: tastos peri√≤dics del grup i d’altres, visites a cellers, cursos de tast, etc..¬† promovent sempre la cultura del vi.

 

Tot seguit, de la m√† d’en Carles,¬†v√†rem iniciar el tast, amb la selecci√≥ de¬†sis vins:¬†dos blancs i¬†quatre negres, tots ells de la DO Empord√†, exceptuant un negre de la DOQ Priorat.

Els vins foren :

  • Oliver Conti Treyu 2010
  • Blanc dels Aspres 2009
  • Mas Oller Pur 2010
  • Peralada Finca La Garriga 2007
  • Destrankis 2010
  • Coma Fredosa 2008

El primer en omplir les nostres copes va ser el Treyu, del celler Oliver Conti, de Capmany, anyada 2010. Un blanc jove que a nosaltres sempre ens ha sorpr√®s per ser un vi que combina a la perfecci√≥ el cos i estructura de la Macabeu, amb les aromes fruitoses i florals de la Gew√ľrztraminer. De color groc p√†l¬∑lid i brillant, amb reflexes verdosos, presentava aromes de fruita madura dol√ßa i fresca, c√≠trics i pinya. A la boca sorprenen la seva pot√®ncia i estructura que s’integren de manera perfecte amb la fruita, amb excel¬∑lent persist√®ncia final.

El seg√ľent vi que tastavem arribava amb una grata sorpresa per a tothom: era en David Molas, propietari del celler Vinyes dels Aspres, de Cantallops, qui presentava el seu fant√†stic Blanc dels Aspres, anyada 2009. En David va acceptar de bon grat la nostra invitaci√≥ a la trobada i el nostre desig que fos ell mateix qui present√©s el seu vi, que per a nosaltres, modestament, es un dels dos millors blancs que s’elaboren a l’Empord√†. Va ser molt agradable i enriquidor sentir d’en David les explicacions pertinents envers al treball que es realitza a la vinya i els processos en l’elaboraci√≥ del vi, a partir de la varietat per excel¬∑l√®ncia de la nostra terra, la Garnatxa blanca, fermentant durant 15 dies en botes de roure allier i que posteriorment reposa amb les seves mares durant 7 mesos, aconseguint d’aquesta manera donar al vi un cos i estructura fant√†stics, conservant totes les virtuts de la varietat. De color groc p√†l¬∑lid pujat a palla amb reflexes verdosos, aspecte untu√≥s i brillant. Aromes complexes de fruita blanca d’√≥s, pr√©ssec, amb records molt agradables d’herbes de bosc. A la boca presenta un recorregut crem√≥s i suau, tornen la fruita blanca i els tocs herbacis, acabant amb una molt bona persist√®ncia que ens deixa amb ganes de seguir-lo gaudint. Un blanc de cap√ßalera! De nou des d’aquestes notes, moltes gr√†cies David!

Es l’hora dels vins negres! I el primer d’ells es el Mas Oller Pur, anyada 2010, del celler Mas Oller, de Torrent. Un vi jove amb¬†crian√ßa de 3 mesos en botes de roure franc√®s, cupatge de Syrah (50%), Garnatxa (30%) i Cabernet sauvignon (20%). Projecte que neix de la m√† del celler Can R√†fols dels Caus del Pened√®s, que des de la seva aparaci√≥ ha obtingut una allau d’elogis per part d’entesos i aficionats. De color cirera tapat i tons violacis, presenta aromes de fruita vermella i negra, tinta, amb lleugers torrats i records de vainilla propis del seu breu pas per la fusta. Boca amb recorregut molt agradable i fresc, amb subtils tons amargants de la curta crian√ßa, i fruita que embolcalla tot el paladar.

Tot seguit v√†rem seleccionar un vi que la gran majoria dels assistents ja coneixia, i que no per aix√≤ deixa de ser, per a nosaltres, el m√©s clar representant a l’hora de mostrar les excel¬∑lents virtuts de les nostrades Carinyenes (Sams√≥). Ens referim al Finca La Garriga, del celler Castell de Perelada, anyada 2007. Una fant√†stica Sams√≥, provinent de ceps de m√©s de 50 anys de la finca del mateix nom, situada a Mollet de Perelada, amb crian√ßa de 16 mesos en botes de roure americ√†, que va enamorar a tots. Vi de color cirera molt tapat amb ribet rob√≠. Aromes excel¬∑lents de fruita vermella i negra de bosc, mores, notes d’esp√®cies, pebre, torrefactes, tanins madurs i suaus. Boca carnosa i melosa, amb bona potencia per√≤ fresc i elegant a l’hora, amb molt bon encaix de la fruita i el torrat del roure i llarga persist√®ncia. Carinyena fant√†stica!

Tot seguit v√†rem deixar per un moment l’Empord√†, per traslladar-nos al Priorat i els seus paisatges de costers de llicorella, d’on seleccionem un vi que a nosaltres ens va meravellar des del primer dia. Tastat per primera vegada a Torroja del Priorat, d’on prov√©, en un tast a cegues, on com podeu imaginar, els sentits s’aguditzen inconscientment de manera extrema, juntament amb 26 vins m√©s; i per a nosaltres va ser indiscutiblement el n√ļmero 1, per davant de vins de molt m√©s renom i preu. Ens referim al Destrankis, del celler Aixal√†-Alcait, de Torroja del Priorat, elaborat amb cupatge de les tradicionals varietats Prioratines:¬†Garnatxa (80%) i Carinyena (20%) i crian√ßa de 9 mesos en botes de roure franc√®s i americ√†. Ens hagu√©s agradat molt poder presentar la collita 2009 per poder mostrar tot el potencial d’aquest enorme vi, per√≤ malauradament es troba ja esgotada, i tot i que sab√≠em que l’anyada 2010 seria encara prematura, avisats fins i tot pel mateix celler, no v√†rem poder resistir la temptaci√≥ de presentar-lo. De color cirera tapat, tons violacis i ll√†grima densa. Aromes de fruita vermella de bosc, herbes i esp√®cies d’excel¬∑lent complexitat, amb els torrats de la fusta encara per polir i encaixar, i alguns tocs sulfurosos en algunes ampolles. A la boca potencia i calidesa desbocades, encara per domar, per√≤ mostrant un potencial fruit√≥s i una cremositat que donaran molt d’aqu√≠ a pocs mesos. Sens dubte prematur, per√≥ no deixarem passar l’oportunitat de tastar-lo de nou d’aqu√≠ a 6 mesos, per qu√® segur que cumplir√† les espectatives envers¬†la collita anterior.

I per acabar el tast, una primicia per a tothom:¬†un vi que hav√≠em pogut tastar a l’avan√ßada (veure post del tast del 26/10/11)¬†i que ens va agradar de tal manera que v√†rem voler seleccionar-lo per aquesta nit, tot i que encara no es trobava al mercat, i que gr√†cies a les gestions efectuades pels amics de La Fundici√≥, hem pogut presentar i gaudir. Es tracta del Coma Fredosa, anyada 2008, del celler Hugas de Batlle, de Colera. Cupatge de Cabernet sauvignon (55%) i Garnatxa (45%).¬†De color cirera fosc impenetrable i tonalitats viol√†cies, d’aparen√ßa untuosa i ll√†grima densa. Aromes de fant√†stica complexitat: fruita confitada (melmelada de maduixa), terra c√†lida, mineralitat que et deixa sense paraules, records de torrats i vainilla, pebre.¬†A la boca es presenta¬†potent i embolcallant, omplint-la sense mesura, amb¬†tanins potents per√≤ no agressius, fruita madura i una frescor mineral excel¬∑lent, allargant el seu final de manera espectacular. Com va dir un dels assistents: ‘es com tenir dins la copa la tramuntana, la pissarra, els matolls escap√ßats pel vent’. El Cap de Creus dins d’una ampolla!!

Tot plegat un vespre molt agradable que estem segurs, Envinats i amics, vam gaudir d’all√≤ m√©s i amb ganes de repetir-ho ben aviat !