El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Envinats & amics

De tots es sabut que poques coses son tants plaents com el fet de gaudir del vi en bona companyia. Aquest passat dimecres 30 de novembre, els Envinats, fent honor a aquesta premisa, vàrem dur a terme una activitat que feia temps que teniem ganes d’organitzar: reunir a amics i seguidors en un tast social i gaudir tots junts d’una bona selecció de vins, bona companyia i excel·lents converses. (Veure fotos)

El lloc escollit va ser el Restaurant-Vinoteca La Fundició de Girona. Un espai ideal per dur a terme aquests tipus d’events, on es respira cultura de vi pels quatre costats i on un personal atent i professional ens va fer sentir com a casa.

La trobada va començar amb una petita introducció d’en Dani, on va explicar a grans trets les activitats que duem a terme des del grup: tastos periòdics del grup i d’altres, visites a cellers, cursos de tast, etc..  promovent sempre la cultura del vi.

 

Tot seguit, de la mà d’en Carles, vàrem iniciar el tast, amb la selecció de sis vins: dos blancs i quatre negres, tots ells de la DO Empordà, exceptuant un negre de la DOQ Priorat.

Els vins foren :

  • Oliver Conti Treyu 2010
  • Blanc dels Aspres 2009
  • Mas Oller Pur 2010
  • Peralada Finca La Garriga 2007
  • Destrankis 2010
  • Coma Fredosa 2008

El primer en omplir les nostres copes va ser el Treyu, del celler Oliver Conti, de Capmany, anyada 2010. Un blanc jove que a nosaltres sempre ens ha sorprès per ser un vi que combina a la perfecció el cos i estructura de la Macabeu, amb les aromes fruitoses i florals de la Gewürztraminer. De color groc pàl·lid i brillant, amb reflexes verdosos, presentava aromes de fruita madura dolça i fresca, cítrics i pinya. A la boca sorprenen la seva potència i estructura que s’integren de manera perfecte amb la fruita, amb excel·lent persistència final.

El següent vi que tastavem arribava amb una grata sorpresa per a tothom: era en David Molas, propietari del celler Vinyes dels Aspres, de Cantallops, qui presentava el seu fantàstic Blanc dels Aspres, anyada 2009. En David va acceptar de bon grat la nostra invitació a la trobada i el nostre desig que fos ell mateix qui presentés el seu vi, que per a nosaltres, modestament, es un dels dos millors blancs que s’elaboren a l’Empordà. Va ser molt agradable i enriquidor sentir d’en David les explicacions pertinents envers al treball que es realitza a la vinya i els processos en l’elaboració del vi, a partir de la varietat per excel·lència de la nostra terra, la Garnatxa blanca, fermentant durant 15 dies en botes de roure allier i que posteriorment reposa amb les seves mares durant 7 mesos, aconseguint d’aquesta manera donar al vi un cos i estructura fantàstics, conservant totes les virtuts de la varietat. De color groc pàl·lid pujat a palla amb reflexes verdosos, aspecte untuós i brillant. Aromes complexes de fruita blanca d’ós, préssec, amb records molt agradables d’herbes de bosc. A la boca presenta un recorregut cremós i suau, tornen la fruita blanca i els tocs herbacis, acabant amb una molt bona persistència que ens deixa amb ganes de seguir-lo gaudint. Un blanc de capçalera! De nou des d’aquestes notes, moltes gràcies David!

Es l’hora dels vins negres! I el primer d’ells es el Mas Oller Pur, anyada 2010, del celler Mas Oller, de Torrent. Un vi jove amb criança de 3 mesos en botes de roure francès, cupatge de Syrah (50%), Garnatxa (30%) i Cabernet sauvignon (20%). Projecte que neix de la mà del celler Can Ràfols dels Caus del Penedès, que des de la seva aparació ha obtingut una allau d’elogis per part d’entesos i aficionats. De color cirera tapat i tons violacis, presenta aromes de fruita vermella i negra, tinta, amb lleugers torrats i records de vainilla propis del seu breu pas per la fusta. Boca amb recorregut molt agradable i fresc, amb subtils tons amargants de la curta criança, i fruita que embolcalla tot el paladar.

Tot seguit vàrem seleccionar un vi que la gran majoria dels assistents ja coneixia, i que no per això deixa de ser, per a nosaltres, el més clar representant a l’hora de mostrar les excel·lents virtuts de les nostrades Carinyenes (Samsó). Ens referim al Finca La Garriga, del celler Castell de Perelada, anyada 2007. Una fantàstica Samsó, provinent de ceps de més de 50 anys de la finca del mateix nom, situada a Mollet de Perelada, amb criança de 16 mesos en botes de roure americà, que va enamorar a tots. Vi de color cirera molt tapat amb ribet robí. Aromes excel·lents de fruita vermella i negra de bosc, mores, notes d’espècies, pebre, torrefactes, tanins madurs i suaus. Boca carnosa i melosa, amb bona potencia però fresc i elegant a l’hora, amb molt bon encaix de la fruita i el torrat del roure i llarga persistència. Carinyena fantàstica!

Tot seguit vàrem deixar per un moment l’Empordà, per traslladar-nos al Priorat i els seus paisatges de costers de llicorella, d’on seleccionem un vi que a nosaltres ens va meravellar des del primer dia. Tastat per primera vegada a Torroja del Priorat, d’on prové, en un tast a cegues, on com podeu imaginar, els sentits s’aguditzen inconscientment de manera extrema, juntament amb 26 vins més; i per a nosaltres va ser indiscutiblement el número 1, per davant de vins de molt més renom i preu. Ens referim al Destrankis, del celler Aixalà-Alcait, de Torroja del Priorat, elaborat amb cupatge de les tradicionals varietats Prioratines: Garnatxa (80%) i Carinyena (20%) i criança de 9 mesos en botes de roure francès i americà. Ens hagués agradat molt poder presentar la collita 2009 per poder mostrar tot el potencial d’aquest enorme vi, però malauradament es troba ja esgotada, i tot i que sabíem que l’anyada 2010 seria encara prematura, avisats fins i tot pel mateix celler, no vàrem poder resistir la temptació de presentar-lo. De color cirera tapat, tons violacis i llàgrima densa. Aromes de fruita vermella de bosc, herbes i espècies d’excel·lent complexitat, amb els torrats de la fusta encara per polir i encaixar, i alguns tocs sulfurosos en algunes ampolles. A la boca potencia i calidesa desbocades, encara per domar, però mostrant un potencial fruitós i una cremositat que donaran molt d’aquí a pocs mesos. Sens dubte prematur, peró no deixarem passar l’oportunitat de tastar-lo de nou d’aquí a 6 mesos, per què segur que cumplirà les espectatives envers la collita anterior.

I per acabar el tast, una primicia per a tothom: un vi que havíem pogut tastar a l’avançada (veure post del tast del 26/10/11) i que ens va agradar de tal manera que vàrem voler seleccionar-lo per aquesta nit, tot i que encara no es trobava al mercat, i que gràcies a les gestions efectuades pels amics de La Fundició, hem pogut presentar i gaudir. Es tracta del Coma Fredosa, anyada 2008, del celler Hugas de Batlle, de Colera. Cupatge de Cabernet sauvignon (55%) i Garnatxa (45%). De color cirera fosc impenetrable i tonalitats violàcies, d’aparença untuosa i llàgrima densa. Aromes de fantàstica complexitat: fruita confitada (melmelada de maduixa), terra càlida, mineralitat que et deixa sense paraules, records de torrats i vainilla, pebre. A la boca es presenta potent i embolcallant, omplint-la sense mesura, amb tanins potents però no agressius, fruita madura i una frescor mineral excel·lent, allargant el seu final de manera espectacular. Com va dir un dels assistents: ‘es com tenir dins la copa la tramuntana, la pissarra, els matolls escapçats pel vent’. El Cap de Creus dins d’una ampolla!!

Tot plegat un vespre molt agradable que estem segurs, Envinats i amics, vam gaudir d’allò més i amb ganes de repetir-ho ben aviat !