El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/estevecarrera
Articles
Comentaris

El problema no és que els representants del PP al Principat de Catalunya reclamin la suspensió de les línies pressupostàries d’ajut a l’ensenyament del català a Catalunya Nord. A mi això no em molesta perquè el PP ja sabem on està i sabem quin és el seu projecte polític. El problema és que se’ls faci cas i que un govern català i nacionalista faci seves les propostes del PP. Això és el més greu.

La decisió del govern de la Generalitat d’excloure de la possibilitat de subvenció les associacions APLEC, Arrels i Ã’mnium Cultural Catalunya Nord, amb la repetida retallada dels ajuts al conjunt del teixit associatiu nord-català, no és només una sentència de mort per al català en aquelles comarques, és apropiar-se el discurs del PP segons el qual allò és França. És tirar-se pedres al teulat per al projecte d’emancipació de Catalunya mateix. L’APLEC (Associació per a l’Ensenyament del Català a la Catalunya Nord), és l’entitat que coordina i forma els professors i mestres de català al nord de l’Albera. L’import de les ajudes que dóna la Generalitat a aquesta estructura és indispensable per a la seva supervivència i alhora representa un percentatge mínim del pressupost global d’ensenyament del govern català. El drama és precisament que aquestes ajudes no es consideren des del Principat com a part integrant del pressupost d’ensenyament, sinó com unes ajudes a moviments associatius a l’estranger i prescindibles en prioritat. El discurs del PP. Pretendre que això ho han de resoldre les administracions franceses té la mateixa lògica que pretendre que l’ensenyament del català a les comarques de Lleida l’han de resoldre les administracions espanyoles.

No havíem quedat que dels estats espanyol i francès no ens podem fiar? Ni que sigui pensant en l’interès i el futur estricte de Catalunya sud (ibèrica o autònoma, digueu-li com vulgueu), renunciar a ensenyar la nostra llengua allà on és present és un pas enrere per al conjunt del país; és fer tot el contrari del que faria un govern que pretén construir un país normal.

Publicat a
EL 9 Esportiu 26-08-2012 Pàgina 30