El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/estevecarrera
Articles
Comentaris

Tornem a tenir un dia dels afrancesats a tocar. Dimarts la selecció espanyola de futbol s’enfrontarà amb la francesa en partit de qualificació de la propera copa del món, i bona part de l’afició catalana, per motius totalment extraesportius –i força recargolats, diguem-ho clar–, optarà per donar suport als de la samarreta blava en contra dels de Del Bosque.
Evidentment, només estem parlant de catalans del Principat de Catalunya, de la regió autònoma de Catalunya, de la península Ibèrica. No em cansaré de recordar que aquell dia hi haurà altres catalans –entre els quals els que sem de la Catalunya del Nord– que no combregarem amb aquesta onada francòfona. Jo estaré amb aquells que gaudiran veient com un equip en què participen set jugadors del Barça s’enfrontarà amb la supèrbia dels bleus, i confiant que guanyin els del Barça. I com que estarem tots d’acord per admetre que tot plegat no té res a veure amb un debat futbolístic, m’agrada més la simbologia que pot arrossegar algú com Del Bosque (una de les poques veus que des d’Espanya es va declarar a favor del dret a decidir), que no pas la simbologia que escampa un estat com França, que aquest març s’ha refermat com un dels últims d’Europa que es nega a firmar la Carta Europea de les llengües minoritzades, entre les quals hi ha el català.
Ja ho hem dit, no estem parlant de futbol. Millor parlem de turisme: aquests dies de Setmana Santa els que fareu una escapada al Rosselló i altres comarques del nord, heu de saber que en aquelles terres continua vigent l’edicte del rei Lluís XIV del 2 d’abril de 1700, edicte de prohibició del català com a llengua oficial. Els catalans del nord ho commemoraran el 13 d’abril amb una Potonejada pel català als carrers de Perpinyà, per reclamar un reconeixement de la nostra llengua per part de l’Estat francès. I amb una mica de sort podrem abraçar-nos també abans, si dimarts un equip de futbol majoritàriament format per jugadors del Barça guanya la selecció francesa.

Publicat a El9 Esportiu 24/03/13