El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/estevecarrera
Articles
Comentaris

La Potonejada pel català que el moviment associatiu nord-català ha convocat per al proper 13 d’abril a Perpinyà és la prova definitiva –per si feia falta– que les comarques del nord de l’Albera són una part indestriable del nostre territori. No em negareu que aquest és un tret característic del tarannà català tant al nord com al sud: respondre a les hòsties que ens cauen a sobre de tot arreu amb un somriure i un potó ben fort, i no sé si en cal sentir-nos orgullosos.

Amb el lema “Un clam d’amor per la llengua catalana” la Potonejada pel català ocuparà carrers i places de la capital del Rosselló amb parades i actes festius i reivindicatius per reclamar una llei que garanteixi drets per a la llengua catalana i els parlants. L’efemèride que es commemorarà és l’edicte del 2 d’abril del 1700 amb el qual el rei Lluís XIV prohibia l’ús oficial de la llengua catalana als comtats del Conflent, la Cerdanya, el Rosselló… El text de l’edicte –que s’ha reeditat per a l’ocasió– deixa clar que el rei francès va prendre aquella decisió per alleujar els patiments dels seus pobres súbdits que per formar-se en català “es veuen obligats a anar a estudiar en terres sota domini de la corona espanyola”. Per cert, les coses no han canviat gaire 300 anys més tard, oi? La solució va ser que el català no tingués cap ús oficial.
Que els monarques facin bestieses no és excepcional, l’actualitat encara ens ho demostra; el que és més preocupant és que els revolucionaris i les repúbliques que s’han succeït des de llavors no hagin considerat mai la necessitat de rectificar. Al contrari, els governs francesos contemporanis segueixen negant qualsevol reconeixement a la nostra llengua. I, per si no fos suficient, arriben retallades (del nord i del sud) i es desmunta el poc que hi havia en matèria d’ensenyament o de mitjans de comunicació. A la Catalunya Nord, les bufetades cauen tant del nord com del sud, des de la història més llunyana i fins a l’actualitat més recent. Per respondre-hi, cap a Perpinyà dissabte i un potó.

Publicat a EL 9 Esportiu 07-04-2013