El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Fa quinze anys, vaig con√®ixer un lider pol√≠tic d’un partit socialdem√≤crata d’un pa√≠s sud-americ√† que despr√®s de m√©s de molts anys donant batalla interna en el seu partit, va decidir llen√ßar la tovallola i deixar la pol√≠tica. Era el l√≠der del corrent opositor del seu partit, per√≤ a cada elecci√≥ interna no superava el 15 per cent dels vots, per la qual cosa finalment es va decidir a deixar-ho c√≥rrer.

Gran va ser la sorpresa quan, despr√©s de fer p√ļblica la seva retirada, el l√≠der del corrent majoritari del partit, aquell que el guanyava en cada elecci√≥ interna, va trucar-lo de seguida per conv√®ncer-lo de fer marxa enrera i reconsiderar la seva decisi√≥. Ell no ho entenia, per√≤ el l√≠der del partit repetia que no havia de deixar el partit. Finalment, va explicar-li el perqu√® de la seva insist√®ncia: “tu ets la minoria que legitima la meva majoria. El teu 15 per cent de vots √©s un certificat de democr√†cia interna”, va confessar el l√≠der.

L’elecci√≥ de Joan Puigcerc√≥s com a candidat a la presid√®ncia de la Generalitat per ERC em va recordar aquella an√®cdota de fa quinze anys. El l√≠der d’Esquerra Republicana ha rebut el 94 per cent dels vots a favor, amb cap vot en contra. En qualsevol partit pol√≠tic democr√†tic, un resultat aix√≠ fa mal d’ulls, per√≤ en un partit assembleari com ERC, encara m√©s. Ni Reagrupament ni la defenestraci√≥ de Carod justifiquen que la discrep√†ncia sigui esborrada d’una for√ßa pol√≠tica en la que tradicionalment els militants han fer empassar m√©s d’un gripau als seus dirigents. L’assemblearisme √©s el principal actiu d’Esquerra Republicana de Catalunya, i si el partit no ho ent√©n aix√≠, els seus propis militants els ho faran pagar.