El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Tenim la tend√®ncia a queixar-nos i esperar que la coses s’arreglen per si mateixes. Ens queixem que els pol√≠tics, els governs o les administracions no fan res per canviar una determinada realitat que no ens agrada. Hi ha, per√≤, altra classe de persones que, en comptes de remugar i esperar que les coses canvi√Įn deus ex machina, senzillament act√ļa i amb la seva acci√≥ fa que les coses canvi√Įn i milloren.

Vaig assistir amb satisfacci√≥ a la signatura d’un conveni de col¬∑laboraci√≥ entre la USAP de Perpiny√† i l’escola universit√†ria EUSES de Salt. Hi ha gent que es queixa del Tractat dels Pirineus que va separar el pa√≠s en dos trossos a banda i banda de les muntanyes, per√≤ hi ha gent que tira pel dret i esborra les fronteres amb fets concrets, sense esperar res de les administracions ni “els pol√≠tics”.

El club de rugbi USAP √©s una entitat esportiva de primer nivell europeu amb m√©s d’un segle d’hist√≤ria. Campi√≥ de Fran√ßa el 2009 i subcampi√≥ el 2010, figura en el top 10 dels pressupostos esportius de Fran√ßa, incloent-hi el futbol. La USAP √©s un guardi√† de la catalanitat al nord dels Pirineus, i fa de la seva catalanitat el seu senyal d’identitat, tot passejant la senyera arreu del continent europeu. No necessita de la Catalunya Sud per res, perqu√® ja √©s un gran entre els grans. Tot i amb aix√≤, vol estr√®nyer lla√ßos amb l’altra banda dels Pirineus, i fa tot el que pot per fer-ho. En paraules del seu president Paul Goze, “No existeix una Catalunya Nord i una Catalunya Sud. Nom√©s hi ha Catalunya:¬†uns vivim al nord, i uns altres al sud”.

D’altra banda, l’escola universit√†ria de salut i esport EUSES √©s tamb√© una iniciativa privada que ha esborrat les fronteres de facto. Avui ja ofereix formaci√≥ de qualitat a gaireb√© un centenar d’alumnes de la Catalunya Nord en el seu campus de Salt.

La USAP volia un centre de formaci√≥ pe capacitar el seu personal t√®cnic i oferir formaci√≥ universit√†ria als seus jugadors professionals i als joves del planter. Nom√©s ha calgut una trucada telef√≤nica per posar en contacte els dirigents de les dues entitats, un parell de trobades i voil√†, l’acord ja √©s una realitat.

M’agrada explicar que un dels impulsors de tot plegat √©s un veritable s√≠mbol de la Catalunya del segle XXI, un heroi cridat a esdevenir un model a banda i banda dels Pirineus. √Čs diu Farid Sid (al mig, en la foto) i √©s una de les estrelles del primer equip de la USAP. Farid √©s nascut a Perpiny√† de pares algerians i no va parar d’emprenyar el club fins que va aconseguir que s’organitz√©s un curs de catal√†. Farid vol aprendre catal√† perqu√® sap que √©s una s√≠ntesi perfecta de la seva identitat multicultural. Gr√†cies a la seva iniciativa, cada dilluns, abans de l’entrenament, una colla de jugadors, t√®cnics i directius fan un curs de catal√† ofert per √ímnium Catalunya Nord al mateix estadi Aim√© Giral. Farid ser√† el primer en aprofitar el conveni USAP-EUSES i cursar√† una carrera de grau a Salt a partir de l’any vinent. L’acord tamb√© preveu que alumnes de la EUSES puguin fer estades i pr√†ctiques al club perpinyan√®s.

Podem esperar que les estrelles es posin en l√≠nia i les coses canvi√Įn, o podem fer com la USAP i la EUSES i canviar-les nosaltres mateixos. Cada petit detall compta, i tot suma.