El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Tenim la tendència a queixar-nos i esperar que la coses s’arreglen per si mateixes. Ens queixem que els polítics, els governs o les administracions no fan res per canviar una determinada realitat que no ens agrada. Hi ha, però, altra classe de persones que, en comptes de remugar i esperar que les coses canviïn deus ex machina, senzillament actúa i amb la seva acció fa que les coses canviïn i milloren.

Vaig assistir amb satisfacció a la signatura d’un conveni de col·laboració entre la USAP de Perpinyà i l’escola universitària EUSES de Salt. Hi ha gent que es queixa del Tractat dels Pirineus que va separar el país en dos trossos a banda i banda de les muntanyes, però hi ha gent que tira pel dret i esborra les fronteres amb fets concrets, sense esperar res de les administracions ni “els polítics”.

El club de rugbi USAP és una entitat esportiva de primer nivell europeu amb més d’un segle d’història. Campió de França el 2009 i subcampió el 2010, figura en el top 10 dels pressupostos esportius de França, incloent-hi el futbol. La USAP és un guardià de la catalanitat al nord dels Pirineus, i fa de la seva catalanitat el seu senyal d’identitat, tot passejant la senyera arreu del continent europeu. No necessita de la Catalunya Sud per res, perquè ja és un gran entre els grans. Tot i amb això, vol estrènyer llaços amb l’altra banda dels Pirineus, i fa tot el que pot per fer-ho. En paraules del seu president Paul Goze, “No existeix una Catalunya Nord i una Catalunya Sud. Només hi ha Catalunya: uns vivim al nord, i uns altres al sud”.

D’altra banda, l’escola universitària de salut i esport EUSES és també una iniciativa privada que ha esborrat les fronteres de facto. Avui ja ofereix formació de qualitat a gairebé un centenar d’alumnes de la Catalunya Nord en el seu campus de Salt.

La USAP volia un centre de formació pe capacitar el seu personal tècnic i oferir formació universitària als seus jugadors professionals i als joves del planter. Només ha calgut una trucada telefònica per posar en contacte els dirigents de les dues entitats, un parell de trobades i voilà, l’acord ja és una realitat.

M’agrada explicar que un dels impulsors de tot plegat és un veritable símbol de la Catalunya del segle XXI, un heroi cridat a esdevenir un model a banda i banda dels Pirineus. És diu Farid Sid (al mig, en la foto) i és una de les estrelles del primer equip de la USAP. Farid és nascut a Perpinyà de pares algerians i no va parar d’emprenyar el club fins que va aconseguir que s’organitzés un curs de català. Farid vol aprendre català perquè sap que és una síntesi perfecta de la seva identitat multicultural. Gràcies a la seva iniciativa, cada dilluns, abans de l’entrenament, una colla de jugadors, tècnics i directius fan un curs de català ofert per Ã’mnium Catalunya Nord al mateix estadi Aimé Giral. Farid serà el primer en aprofitar el conveni USAP-EUSES i cursarà una carrera de grau a Salt a partir de l’any vinent. L’acord també preveu que alumnes de la EUSES puguin fer estades i pràctiques al club perpinyanès.

Podem esperar que les estrelles es posin en línia i les coses canviïn, o podem fer com la USAP i la EUSES i canviar-les nosaltres mateixos. Cada petit detall compta, i tot suma.