El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Vaig tenir el privilegi d’assistir a la Diada del País de Verbàlia, sorgida de la ment inesgotable del gran Màrius Serra, amb la complicitat de Joaquim Maria Puyal -immens, descomunal, com sempre-, Xavier Folch i Oriol Comas. La sala B de Luz de Gas estava plena a vessar, amb un alt percentatge de personatges rellevants de la cultura catalana, fidels al poder de convocatòria del mag de les paraules.

L’excusa per la festa eren els 10 anys de la primera edició de Verbàlia, l’edició de la nova Verbàlia 2.0, i la presentació del joc de taula Verbàlia.

Haig de confessar que el Verbàlia 1.0, aquell llibre sagrat dels mots, em va espantar en el seu moment, conscient que la meva capacitat intel·lectual limitada no em permetria copsar l’immensitat de l’obra. Em vaig acollonir i no hi vaig voler entrar al País de Verbàlia. Hi vaig fer una visita turística i en vaig fugir per potes, aclaparat.

Ara, una dècada més tard, Màrius torna a la càrrega amb la versió 2.0, i aquesta vegada m’he deixat abduir, per tres motius ben diferents.

U: En aquests 10 anys, Màrius Serra m’ha fet gaudir amb els seus jocs a la ràdio, amb els seus mots encreuats, amb les seves novel·les i amb el privilegi de la seva amistat. Ara, una dècada després, encara sóc conscient de les meves limitacions, però em veig més amb cor d’entrar al País de Verbàlia.

Dos: Només travessar la frontera del País de Verbàlia, em trobo amb un dels mites de la meva infantesa, de la joventut i  la meva vida adulta: Les Luthiers. Les seves estrenes al Teatro Coliseo de Buenos Aires eren un autentic èxtasi, i els seus jocs amb les paraules, que començaven amb els mateix títol de les seves obres, sempre em feien gaudir, riure i pensar. Descobrir que en Màrius ha incorporat les aportacions de Les Luthiers al nou Verbàlia 2.0 són un motiu més que suficient per entrar amb decisió, aquest cop sí, al País de Verbàlia.

Tres: Aquest motiu és el definitiu. Màrius Serra ha associat la seva ment privilegiada a una altra ment privilegiada, la de l’expert mundial en jocs de taula Oriol Comas. Aquesta suma que multiplica, ha donat com a resultat Verbàlia, el joc. Un univers fascinant amb més de 5o jocs de taula per a tota la família que sense dubtes es transformarà en un clàssic.

Tot plegat m’ha fet prendre una decisió trascendental: sumar a les dues nacionalitats que ara ostento una tercera, la del País de Verbàlia.