El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/hervepi
Articles
Comentaris

Per la vigília de Sant Joan del 1996, érem uns quants airenovencs entaulats a Bao quan el Josep Serra llançava: “caldria crear una colla castellera” nos vam mirar i sense conèixer res als castells vam dir “endavant“. La voluntat era de proposar una activitat per a atreure les generacions dels 15/35 anys.

El setembre del mateix any contactàvem amb una colla tarragonina (no recordi quina) que nos va donar el telèfon del Francesc Puigsegur llavors President dels Castellers de l’Albera. Telefonant-li vam poder parlar amb el Jordi (fill del Francesc) un -llavors- estudiant (arreplegat) encantat per la idea d’ajudar a l’arrelament del fet Casteller a la Catalunya Nord i segurament amb la idea d’esborrar aquesta frontera.

Per Sant Joan 2013 farà 17 anys de “caldria crear una colla castellera” i en comptarem 4.

Els primers van ser els Castellers del Riberal presentant-se oficialment el 15 de juny del 1997 a Toluges apadrinats pels Castellers de l’Albera i Castellers de Barcelona la colla continua el seu camí originant noves activitats de caire popular com els correfocs, recuperant el Ball de Serrallonga desaparegut des d’un segle de les comarques nord-catalanes, creant un Drac o una colla de falcons… però l’activitat central, el pal de paller d’Aire Nou no ha deixat mai de ser la colla castellera, colla que ha sabut popularitzar el fet casteller i sembrar.

És al Vallespir amb la creació dels Angelets que nasqué la segona colla nord-catalana ara fa 11 anys. La tercera colla nord-catalana és universitària: els Mangoners de la UP, una colla impulsada per estudiants airenovencs gràcies a la fidelitat dels Arreplegats. Els Mangoners actuaran per primera vegada a Barcelona el proper 3 de maig. La creació d’aquesta colla correspon al desig primer, el d’atreure els 15/35 anys, pel sol fet d’existir, ja tot un èxit.

Pallagos del Conflent

Ara la quarta colla trauca el nas. Aquesta surt del Casal del Conflent, una colla comarcal que se presentarà el 12 de maig a Catllar apadrinada pels Castellers de Terrassa i els Castellers del Riberal, una colla que evidencia l’èxit de l’arrelament casteller a Catalunya Nord, fins i tot si el nivell general hi és encara molt baix.

I a veure si la creació d’aquesta nova agrupació dóna un nou impuls a cada una de les colles existents.