El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/hervepi
Articles
Comentaris

d’aquí una setmana Catalunya tanca la corresponsalia nord-catalana de TVC.

Un pas enrere per a la televisió de Catalunya, un pas enrere per a Catalunya Nord, un pas enrere per Catalunya.

Un pas enrere per a la Televisió de Catalunya (TVC)
Sabem que TVC té la intenció d’enviar treballadors de les seues delegacions gironines o barcelonines per a cobrir l’actualitat nord-catalana, però no podran en cap cas substituir convenientment la delegació actual.
Segons sembla, TVC enviarà un parell de persones per a cobrir l’actualitat de les comarques nord-catalanes, TVC hi perdrà en qualitat de reportatges, no que els sud-catalans siguin menys dotats que els del nord, però perquè els components de la delegació nord-catalana tenen un coneixement de les comarques del nord que no podran tenir mai ni els gironins, ni els barcelonins que vindran un dia sí, un dia no a fer imatges. Per tant no podran tenir la mateixa eficiència.

Un pas enrere per a Catalunya Nord
la delegació nord-catalana de TVC transmet la informació des d’un punt de vista nord-català, amb la visió nord-catalana de la realitat d’aquest tros de país, un dels pocs espais de TVC (potser el sol) que s’adreça també als nord-catalans considerant-los com a catalans.
La frontera imposada per reis forans el 1659 ha migpartit el país i aquesta partició ha tingut com a conseqüència un desconeixement mutu de les nostres realitats, un desconeixement que no permet tenir consciència nacional, una consciència que el Thierry Masdéu i el Pere Codonyan -de la delegació nord-catalana- intentaven despertar.
Per a donar només un exemple, si el President Mas ve un dia a Perpinyà, la delegació nord-catalana titularà sense dubtes, “el President català visita Catalunya Nord”, llavors que per molts presentadors de TVC “el President Mas va al sud de França”.
Aquesta visió seria equivalent a la d’un mitjà de comunicació francès que titularia “le Président d’une comunauté du nord de l’Espagne visite Perpignan”.
Un pas enrere per Catalunya
La delegació nord-catalana va néixer ara fa 25 anys i ha creixit de mica en mica per a esdevenir una eina informativa amb potencial que hauria pogut desenvolupar-se si hi haguès hagut voluntat.
Llavors que la voluntat declarada és de dotar Catalunya d’eines d’Estat, assistim -impotents- a l’empobriment voluntari de la televisió de Catalunya.
Empobriment voluntari ja que el CCMA no ha respost a les demandes de la corresponsalia nord-catalana per a estudiar altres formes de financiació que segons diuen seria el problema.