El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/hervepi
Articles
Comentaris

Dos Estats una mateixa reacció.

El Manuel Valls, el ministre de l’Interior francès és del tot comparable al ministre espanyol Wert.

Tenen diferències:
Valls va néixer català, avui és francès i d’esquerra, Wert és espanyol de dreta.

Tenen punts en comú:

  • Un i altre, com la major part de llurs socis de governs volen liquidar les reivindicacions nacionals i imposen els seus nacionalismes, els nacionalismes francès o espanyol.
  • se diuen demòcrates i passen per damunt la voluntat dels pobles.

A sota administració espanyola els catalans i en general els parlants de les diferents llengües territorials tenen drets, des de Madrid s’intenta reduir aquests drets.
A sota administració francesa els parlants de les diferents llengües tret del francès, no tenen cap dret i des de París no se’ls en vol donar.

El ministre Wert vol imposar el castellà com a llengua vehicular a les escoles per a marginar les llengües pròpies i això malgrat un voluntat popular que no deixa cap dubte sobre la voluntat dels ciutadans.

Valls no vol escoltar els elegits corsos que demanen únanimament la cooficialitat de la llengua pròpia de l’illa

El ministre Valls refusa la idea que sota administració francesa una altra llengua pugui ser parlada en normalitat, pugui tenir drets, ho deixa clar avui amb les seues declaracions a Còrsega.

Malgrat pèssimes diferències, Wert i Valls  tenen en comú els seus nacionalismes, uns nacionalismes que rebutgen les diferències, uns nacionalismes excloents.