El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/hervepi
Articles
Comentaris
Bourquin premi Canigó (foto Nació Digital)

Bourquin premi Canigó (foto Nació Digital)

El 16 de novembre la Universitat Catalana d’Estiu va atorgar al Christian Bourquin el Premi Canigó reconeixent-li “el seu compromís personal i institucional amb les seves activitats al llarg dels anys, i amb el projecte europeu de centre d’estudis amb residència tot l’any a Vall Roc, a Prada.”

Personalment, i suposi també per molts militants nord-catalans, ha estat una sorpresa.

Per un militant de base el compromís personal i institucional del Christian Bourquin no és gens evident. Sort, el professor universitari Joan Becat nos ha retratat el Cristià Bourquin.

Segons el Joan Becat:

  1. El Cristià Bourquin fa part de les 3 persones que han fet possible la UCE i la realització de la residència a Vall Roc.
  2. El Cristià Bourquin fa part d’aquestes persones que més ha fet a Catalunya Nord pel català i per la cultura catalana.
  3. El Cristià Bourquin és una persona modesta que no fa glòria dels seus fets.

Tot això m’interpel.la, no opinaré sus del primer punt. No dubti pas que el Christian Bourquin hagi donat subvencions (que són els nostres imposts)per a la UCE i Vall Roc.

La modestia del Bourquin i el compromís personal per la catalanitat del President regional costen creure.

Cristià Bourquin la modestia d’un nord-català exemplar.

El Christian Bourquin, deixeble incondicional del Georges Frêche, és un polític que posa de relleu tots els fets i gests. Per a convèncer-se’n només cal donar una ullada a les revistes del Consell General o Regional. S’enorgulleix de tots i de cada un dels actes que fa.

Llavors per quina raó amagaria actes a favor del català?

Bourquin el jacobí o el català?

Quan el Christian Bourquin va anomenar la revista del CG “l’accent catalan de la République française”, va amagar la llengua pròpia i culta del país a darrera un accent ridiculitzat a nivell estatal.

El català Cristià Bourquin, el 10 de desembre del 2007 va fer aprovar una Carta a favor de la llengua catalana, el jacobí Christian Bourquin no ha fet mai res per a aplicar-la.

El jacobí Christian Bourquin no desaprovarà mai la intenció del Georges Frêche de canviar el nom de la regió per Septimanie.

El jacobí Christian Bourquin promou i inverteix sumes colossals per l’estúpida denominació “Sud de France”?

El jacobí Christian Bourquin promou l’acceptació del Vauban a la UNESCO. Vauban destructor de monuments catalans per a crear una frontera militar que separa els antics Comtats de la resta del Principat.

El català Cristià Bourquin promet aprofitar de l’entrada del Vauban a la UNESCO per a divulgar la història de Catalunya Nord, la història catalana continua amagada, segurament per no fer-ne glòries.

El jacobí Christian Bourquin tracta Catalunya i els catalans d’insolidaris per a voler decidir el seu futur, i d’intolerants per haver prohibit les corrides.

El català Cristià Bourquin no ha donat mai suport al poble de Catalunya que vol votar democràticament.

Canigó o Canigou?

M’agradaria creure que devem Canigó, la recuperació de la grafia correcta de la mítica muntanya catalana al Cristià Bourquin, però…

Canigó la veritat és una mica diferent, Canigó s’ha imposat al Bourquin. Ell va intentar presentar el projecte “Canigou Grand Site de France”, però va ser refusat ja que una menja per a cans ja té ja la denominació, és per aquesta raó i no per consciència catalana que se va triar la grafia catalana.

Si el català Cristià Bourquin existís, segur que s’imposaria al jacobí Christian Bourquin, i enlloc de plorar que ningú usa la grafia correcta de Canigó, el Cristià Bourquin, en bon alumne del Ramon Gual usaria la llengua del país i especialment per a proposar una versió catalana de “Canigó Grand Site”.

Voldríem veure el Cristrià Bourquin

M’agradaria veure el Consell General i el Consell Regional implicats, compromesos per la llengua, la identitat, la cultura catalanes. Voldríem veure els responsables polítics deixar de banda les declaracions i passar a realitzar actes de veritat.