Suprema de lluç amb salsa de tarongina

Els grecs consideraven la tarongina una planta mel•lífera. Per això la van anomenar melissophyllon, paraula composta que vol dir mélisa (abella) i phýllon (fulla). El seu nom científic és Melisa officinalis L. ; en català també se l’anomena tarongí, citronella, abellera, herba de llimona o llimonera.
Podeu cultivar aquesta planta aromàtica en testos al vostre terrat o balcó, col.locant-la en un lloc humit i amb no massa sol. Deprés de la floració la talleu i l’any següent us tornarà a rebrotar. Les fulles fresques són molt més bones que seques, per això si en voleu tenir tot l’any, la podeu escaldar un segon i després congelar-la.

Aplicacions gastronòmiques:
Per marinar carns i peixos, per les amanides de verdures, la pasta, per aromatitzar formatges, cremes, gelats i begudes i com a condiment.
És una de les herbes imprescindibles per la elaboració de Ratafia.
També és ingredient principal de la famosa Aigua del Carme

Si voleu saber més curiositats d’aquesta planta cliqueu:
http://iolandabustos.com/ca/cuina-silvestre/355-tarongina

[youtube]2CO_qYwEQJI[/youtube]

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Suprema de lluç amb salsa de tarongina

Fulles de borraina cruixents, farcides de bacallà i mel

La Borraina o borratja, és una planta d’aspecte molt aspre, però realment fina de gust. El més habitual és consumir les fulles i tiges bullides com qualsevol altre verdura, en sopes, truites… A la zona de Navarra la cultiven, però aquí a casa nostra per sota dels 500m neix de forma silvestre en molts marges i en llocs on hi ha terres remogudes. La flor que fa en forma d’estrella blava, és una de les que més menjàvem quan erem petits i jugàvem al camp; ja que és molt dolça i rica en propietats que funcionen molt bé contra els constipats.
Les tiges s’han de pelar abans de consumir-les i les fulles les heu de fregar una mica per treure’n els pèls punxosos.
Pels amants del GinTònic us proposo una idea: poseu un tall de tija fresca dins la copa i veureu quin gust herbaci i a cogombre que agafa el Gin… és espectacular!

Si voleu saber més curiositats d’aquesta planta cliqueu:
http://iolandabustos.com/ca/cuina-silvestre/167-borratjaborraina

[youtube]QEjNFwOlR_Y[/youtube]

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Fulles de borraina cruixents, farcides de bacallà i mel

Espatlla de xai amb aranyons

El Patxaran és una beguda molt coneguda, però tothom coneix el fruit que s’utilitza per elaborar-la? són els aranyons, el fruit del Prunus spinosa L. ; amb aquests fruits es poden fer un munt de receptes dolces i salades. En aquest video us ensenyo on anar a buscar aranyons i com fer una espatlleta de xai amb aranyons i com us podeu elaborar el Patxaran a casa!
Encara sou a temps de trobar-ne! feu una ullada al meu web per saber-ne més:
http://iolandabustos.com/ca/cuina-silvestre/297-aranyons

Més flors, herbes i fruits silvestres a www.iolandabustos.com

[Youtube]du3yGAQJbys[/Youtube]

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Espatlla de xai amb aranyons

Magret d’ànec amb gínjols

El ginjoler (Ziziphus jujuba Mill.), és un arbre o arbust i la seva alçada està relacionada amb la humitat que tingui el terreny. Les fulles estan disposades com en ziga-zaga de color verd fosc. Als fruits se’ls anomena gínjols, són carnosos amb un pinyol, de color marró quan arriben a la maduresa i de gust entre dolç i àcid. De la fusta dels arbres vells, ben trempada, se’n fan les tenores. D’aquí la popular dita catalana“ets més trempat que un gínjol!”
Més flors, herbes i fruits silvestres a www.iolandabustos.com

[Youtube]bl2B_bgCCHk[/Youtube]

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Magret d’ànec amb gínjols

Amanida de crèixens, salmó i fruites a l’aroma de menta

Més flors, herbes i fruits silvestres a www.iolandabustos.com

[Youtube]oQbyRC1OoBY[/Youtube]

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Amanida de crèixens, salmó i fruites a l’aroma de menta

Amanida de maduixetes, recuit i aire de tarongina

Més flors, herbes i fruits silvestres a www.iolandabustos.com

[Youtube]-ypTCT_Qtp4[/Youtube]

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Amanida de maduixetes, recuit i aire de tarongina

Bunyols de flors de saüc

Més flors, herbes i fruits silvestres a www.iolandabustos.com

[Youtube]hQIcIvSMmUI[/Youtube]

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Bunyols de flors de saüc

Gelea de Violetes silvestres

Més flors, herbes i fruits silvestres a www.iolandabustos.com

Del febrer fins ben entrada la primavera podeu collir flors de violeta en boscos i marges ombrívols, des terra baixa fins els 1400metres.

[Youtube]g-TrViom-Rs[/Youtube]

La violeta (Viola odorata L.) és molt agraïda, sobretot en perfumeria, i a la cuina podeu capturar la seva aroma per perfumar arrossos, pastes, sopes, salses, pastissos… al meu web www.iolandabustos.com hi trobareu anècdotes i més curiositats d’aquesta flor.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Gelea de Violetes silvestres