Amb la seva pel.lícula « Pa negre », Agustí Villaronga ofereix la seva identitat pregona al cinema català

 

Agustí Virallonga, director de cinema, presenta “Pa negre”

Dissabte 20 d’agost, a fi de tarda, Agustí Villaronga, director de cinema, i Isona Passola, productora , van presentar la seva pel.lícula  « Pa negre  » al cinema « el Castellet », amb motiu de la celebració dels cent anys d’aquest monument perpinyanès, testimoniant ell tot sol a través generacions convençudes de la voluntat, la feina i l’opiniatretat de la família Font.
« Pa negre », és la història d’un infant (Andreu), enfrontat a les mentides i a les temptacions, però sobretot arrelat amb senceretat a valors tals com l’amistat, l’honestetat, l’amor filial, el sentit del deure i la protecció del medi familiar, que l’envolta i que l’integra.
Aïllat entre tots els protagonistes de la seva adolescència, Andreu haurà d’encertar la seva veritat, és a dir aquesta clau que li permetrà crèixer.
Després de moltes desil.lusions acumulades i de veritats imposades crualment, Andreu, enganyat, traït i decebut, esdevindrà un home.
Oscillant al llarg de crisis interiors entre l’ideal i el pragmatisme, la consciència d’Andreu acabarà per traçar i afirmar la seva identitat pròpia, passant al capdevall de l’estat de nin a la condició d’adult, per canviar finalment de cognom i de nom…
Adaptant a la pantalla tres novel.les de l’escriptor Emili Teixidor, « Pa negre » es presenta com una pel.lícula parabòlica, paradoxal i riquíssima, atestant de l’horror i de les exaccions de la guerra d’Espanya, i – anys després – més durament i més durablement de les seves repercussions socials, humanes i psicòlogiques….
La pregunta és pregona, vigent i essencial no obstant : « Com un àngel pot esdevenir un monstre ?… »
Les metàfores, lligades a l’àmbit dels ocells i de la mitologia, en paral.lel al món dels homes, condueixen invariablement i ineluctablement l’Andreu cap a la seva concepció de la llibertat i també cap a l’adquisició de la seva personalitat pròpia.
Amb aquesta pel.lícula. Agustí Virallonga dóna una embranzida i una orientació identitària i realista al cinema català…
D’ençà de la seva sortida oficial, « Pa negre » ha aconseguit 9 Goya – atorgats per l’estat espanyol -, 13 Gaudí – decernits per la Generalitat de Catalunya – i un premi molt remarcat al Festival de Cinema de San Sebastian.
Emili Teixidor – autor de « Pa negre » – va remportar el premi Joan Creixells al 2003 i el Premi Lletra d’Or al 2004.
« Pa negre » és avui dia considerat  com la novel.la més important, entre les publicades a Catalunya, durant aquests deu últims anys .