El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El mundial de fórmula 1 del 1996 ja és història. Han estat setze curses arreu del món durant vuit messos que han tingut un final de pel•lícula: el títol mundial per al fill d’un antic campió. Un argument que, si la fórmula 1 interesés mínimanent als americans, ja s’hauria utilitzat en alguna de les grans superproduccions de Hollywood. Els herois, pare i fill, no haurien de ser anglesos, com Graham i Damon Hill, sinó americans, és clar.
En tot cas, aquest fet és una mostra més del desaprofitament que en alguns països es fa de la fórmula 1 i de tot el que l’envolta. Un d’ells és el nostre. Com a tot espectacle esportiu cal considerar dos tipus d’aficionats a la fórmula 1, els que van als circuits -50.000 en la darrera cursa a Montmeló-, i els que poden mirar les curses còmodament asseguts en al sofà de casa. Aquests darrers són molts més, evidentment, que no els que estan disposats a anar als circuits i fa molts anys que són maltractats per Tele 5, la cadena que té els drets de retransmissió de les curses per a l’Estat espanyol. Que Tele 5 li prengués a TVE els drets de retransmissió de la fórmula 1 va ser una gran desgràcia per a tots els aficionats a aquest esport. Tant perquè van acabar fent les curses en diferit, a altes hores de la matinada, com perquè els comentaris dels seus especialistes deixen molt que desitjar.
La fórmula 1 és, gairebé més que un esport, un espectacle. I, si les curses són igualades i hi ha emoció, un gran espectacle. Els aficionats que els hi agrada sobretot la remor dels motors i la flaire de la gasolina diuen que la fórmula 1 perd molt quan es veu per la televisió. Potser sí, mai he anat a un circuit a veure una cursa en directe.
La veritat és que no s’ha d’inventar res. Eurosport ja fa un gran desplegament en cada Gran Premi, tant en els entrenaments com en la cursa. No tothom però té una antena parabòlica i les cadenes dels diferents països no haurien de deixar només en mans d’una cadena especialitzada un esport-espectacle que mou tants i tants milions. TVE i Antena 3 TV van lluitar, i molt, per fer-se amb els drets del mundial de motociclisme. El contracte de Tele 5 s’acaba. Què passarà amb la fórmula 1?
(Article publicat a Presència el 20 d’octubre del 1996)