El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Una lliga manipulada?

Un equip de futbol es nega a jugar un partit de lliga en la data oficial de disputa de la jornada corresponent perquè 48 hores abans n’ha jugat un altre, també de lliga, però un dia després de la data oficial de la jornada. Una mica embolicat tot plegat, però absolutament real en aquesta lliga de les estrelles, però també de bojos i de clubs que estan enlluernats pels diners promesos per les televisions, especialment Antena 3 TV. El Sevilla, que dilluns a la nit va jugar contra l’Sporting el darrer partit de la vuitena jornada de lliga, no volia jugar dimecres contra el Barcelona, en un matx corresponent a la novena jornada i deia que no el podien obligar a jugar dos partits en menys de 48 hores. El que no deia el Sevilla era que si jugava contra l’Sporting dilluns i no diumenge no era perquè el calendari oficial, aprovat pels clubs l’estiu passat, ho determinés així, sinó perquè el seu propietari, Antena 3 TV, l’obligava. Tot per l’audiència.
Embolics com aquest n’hi han gairebé cada setmana. I això que encara no hem cobert el primer terç de la lliga. Que passarà quan els equips es juguin les garrofes, el títol o el descens en els messos de maig i de juny? La federació, la Lliga o qui sigui, obligarà a tots els equips a jugar el mateix dia i la mateixa hora per evitar que s’arreglin els resultats? Quina garantia de joc net hi haurà si dos equips d’una cadena s’enfronten en un matx del resultat del qual en pot sortir perjudicat un equip de la competència? Abans es feien comptes sobre si un equip podia entrar a la copa de la UEFA, salvar-se de la promoció o del descens. Ara s’haurà de tenir en compte un nou element: a quina cadena pertany cada equip. A més dels contractes amb els diferents clubs pels seus drets televisius, Antena 3 TV també té accions de molts d’aquests clubs, ja sigui directament o a través de testaferros.
No està de més, tampoc, recordar que el president del Deportivo de la Corunya, Augusto César Lendoiro, manté que la lliga 1993-94 -la del penal de Djukic-, encara no ha acabat. Lendoiro considera que la federació i la Lliga no podien obligar-lo a avançar a dissabte aquell Depor-València que s’havia de jugar en diumenge segons el calendari oficial. El cas està en els tribunals. És un precedent.
(Article publicat a Presència el 27 d’octubre del 1996)