El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Divendres vinent el Comitè Olímpic Internacional farà la primera selecció entre les onze ciutats candidates a organitzar els Jocs Olímpics de l’any 2.004. D’aquestes onze ciutats només quatre o cinc continuaran aspirant a ser seu olímpica. No és que digui que seran quatre o cinc perquè en desconeixo el nombre exacte, sinó que això és el que determinen les normes del COI. Ja és coneguda l’habilitat de Samaranch per quedar bé amb tothom i si cal que cinc ciutats continuin en la lluita, seran cinc, i si han de ser quatre, doncs quatre. Tot sigui perquè deixar content a qui faci falta.En tot cas, que onze ciutats vulguin organitzar uns Jocs Olímpics demostra la bona salut del moviment olímpic. Bona salut, sobretot, econòmica. L’entrada de capital privat que es va fer per primer cop a Los Ángeles-84 va demostar que organitzar uns Jocs ja no era sinònim de pèrdues. Només mirant el nombre de ciutats candidates en cada elecció ja es veu el punt d’inflexió que va ser Los Ángeles-84. No s’ha d’oblidar que les seus es trien entre sis i set anys abans de la disputa dels Jocs i, per tant, les condicions socials, polítiques i econòmiques poden ser molt diferents en el moment de la tria de la seu i el de la disputa dels Jocs. Los Ángeles va ser escollida l’any 1978 i era l’única candidata. Només feia dos anys dels Jocs de Montreal, que van acumular un dèficit terrible. L’any 1981, quan es va triar Seül per ser seu dels Jocs del 1988, encara no s’havien fet els de Los Ángeles i la capital de Corea del Sud només va haver de competir amb Nagoya. L’any 1986, l’elecció de la seu del 1992 es va fer sota l’eufòria de l’èxit de Los Ángeles i hi va haver sis candidates. Al 1990, quan es va triar la seu del 1996, tornava a haver-hi sis candidates, que van baixar a cinc quan el 1993 es va escollir Sydney com seu dels Jocs de l’any 2.000. Ara s’han batut tots els rècords, amb onze candidates, i el COI s’ha vist obligat a fer una primera selecció. Buenos Aires, Rio de Janeiro, San Juan de Puerto Rico, Roma, Atenes, Estocolm, Istambul, Ciutat del Cap, Lille, Sant Petersburg i Sevilla són les candidates. El proper dia 7 hi haurà la primera selecció. El 5 de setembre, la tria definitiva.
(Article publicat a Presència el 2 de març del 1997)