El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

No dic res de nou si afirmo que hi ha molta gent, més enllà de l’Ebre, que no els agrada gens ni mica que destaquin els esportistes catalans. Ep! Sempre que no ho facin defensant la roja y gualda en les competicions internacionals, és clar. Llavors tots sumen. O sigui, més o menys el que va dir John Carlos als Jocs de Mèxic després de l’escàndol en el podi dels 200 m: «Quan guanyem som americans, si perdem, som negres.» Només és cosa de canviar un parell de paraules.
Però quan no és l’honor patrio el que està en joc, els catalans molestem. En les darreres setmanes n’hem tingut exemples amb l’atletisme i els comentaristes de TVE com a protagonistes. Primer va ser a Almeria, en els campionats d’Espanya. Després a Huelva, en els campionats iberoamericans. A Almeria, els atletes catalans van guanyar 10 dels 41 títols que hi havia en joc. No està malament, enmig de tantes comunidades. Doncs no hi havia manera que l’adjectiu català anés rere algun atleta en els comentaris dels experts de TVE. Em vaig afartar de sentir a parlar de sevillanos, toledanos, salmantinos, valencianos, ibicencos, madrileños, però de catalans, res de res. Ni David Canal, ni Reyes Estévez, ni Natàlia Rodríguez, ni Berta Castells. La seva màxima concessió va ser dir el nom de Castillejo, Carles, en català.
Una setmana més tard va ser el torn dels Campionats Iberoamericans. Aquí els comentaristes, Gregorio Parra i José Luis González, ens van obsequiar amb una interessant disertació sobre quina era la principal potència de l’atletisme espanyol. La seva conclusió: Andalusia i esmentaven Reina, Pentinel, Álvaro Fernández, Paquillo Fernández. Tots grans atletes, no hi ha dubte. Dimarts, la federació espanyola d’atletisme va fer pública la llista de seleccionats per a Atenes. Quina federació hi aportava més atletes? Catalunya amb onze. Rere seu, Andalusia amb nou i Castella Lleó amb sis.
En natació, un altre dels grans esportius olímpics, també hi ha molts catalans en la selecció que aniran a Atenes. De setze de convocats, vuit han nascut a Catalunya. Entre ells les quatre campiones d’Europa de 4×200 m, Laura Roca, Tatiana Rouba, Melissa Caballero i Erikja Villaecija. Diuen les males llengües que hi ha algú a qui no li agrada que l’equip espanyol sigui totalment català i veuria amb bons ulls treure una de les components per poder deixar de llegir coses com «l’equip català» o «l’equip espanyol, format per quatre nedadores catalanes».
(Article publicat a El 9 Esportiu el 12 d’agost del 2004)