Pallissa a Madrid 2M12
17 gener 2005 per Jordi Camps
La candidatura olÃmpica de Madrid va encaixar dissabte una simbòlica humiliant derrota en les competicions europees de rugbi. L’equip madrileny que porta en el seu nom el logotip de la candidatura madrilenya, l’UCM 2M12, va perdre al seu camp per 3-108 davant el Baiona, del Top 16 francès. A l’anada ja havia perdut per 99-0. Un global de 207-3 i al carrer en els quarts de final de la tercera competició continental, l’European Shield, la mateixa en la qual la Santboiana també va arribar fins als quarts de final la temporada passada, encara que va tenir la fortuna de trobar-hi només equips italians.
Aquest resultat, evidentment, no té cap transcendència en contra ni a favor de cap ciutat. Simplement és la constatació que, en esport, és molt difÃcil construir res artificialment. I que, en aquest cas, no van triar gaire bé quina era la millor manera de promocionar a l’exterior la seva candidatura. La UCM 2M12 és la fusió del Canoe i el Liceo Francés la temporada 2001/02. Des de llavors han guanyat un tÃtol de lliga, dos de copa i un de copa femenina. Aquest any, van vuitens a la lliga, a 10 punts del lÃder, la Santboiana.
Aquest 3-108, el 99-0 de l’anada i el doble 121-0 que va encaixar El Salvador de Valladolid davant el Leeds en l’anterior eliminatòria, serveixen per mostrar la gran diferència que encara hi ha entre el rugbi dels països que jugaven el torneig de les Cinc Nacions i la resta. El Baiona és 13è al Top 16 francès, a 23 punts del lÃder i va pujar la temporada passada a la mà xima categoria francesa. Si el Baiona ha fet aquest munt de punts a l’equip madrileny, quants li’n podrien fer, motivats, equips com l’Stade Français, el Tolosa o la USAP? Per al bé del rugbi val més que un enfrontament d’aquest tipus no arribi mai. Per això la copa d’Europa -Heineken Cup- està reservada només a equips dels països que juguen el Sis Nacions. Si abans de l’arribada del professionalisme al rugbi el forat entre uns i altres era gran, ara és immens. Fins i tot a Irlanda, Escòcia i el PaÃs de Gal•les han hagut de fusionar equips per tenir conjunts de nivell per afrontar amb garanties la copa d’Europa. I a alguns tampoc els serveix de res. En els quarts de final de la copa d’Europa hi haurà tres equips francesos, tres anglesos i dos irlandesos. Ni escocesos, ni gal•lesos, ni italians.
Per cert, si busquen la notÃcia de la pallissa en les edicions catalanes dels diaris esportius de Madrid els costarà molt de trobar. Quasi no es veu.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 17 de gener del 2005)