El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El cros i els catalans

La selecció espanyola competirà el pròxim cap de setmana en el campionat del món amb vuit atletes catalans entre els 36 seleccionats per la federació espanyola. La federació catalana ha aconseguit la majoria relativa en aquesta selecció, ja que cap altra federació arriba al seu nivell. Castella i Lleó, amb set seleccionats, és la que s’hi acosta més. La resta de federacions representades tenen quatre o menys atletes.
L’any 2001 hi va haver sis catalans en el mundial; el 2002, cinc; el 2003, sis i l’any passat, un altre cop sis. No deixa de ser interessant aquest increment de la presència catalana justament en una temporada com aquesta, en la qual hem tingut l’amenaça de boicot a la selecció catalana que incloïa la que havia d’anar a l’estatal de cros. No hi va haver boicot i ara tindrem vuit dels nostres en el mundial, que juntament amb els set que van estar en l’europeu de pista coberta completa una temporada hivernal d’allò més interessant.
El cros està viu a Catalunya, però no té gaire bona salut. En el calendari català d’aquesta temporada hi trobem 24 proves, però el Gran Premi, que aplega les curses amb més mitjans, només n’ha tingut quatre. Els millors catalans participen en comptades ocasions en les proves d’aquí i s’han d’anar a guanyar les garrofes a fora. Garrofes econòmiques i esportives. Econòmiques perquè tret del Gran Premi no hi ha gaires recursos, i esportives perquè el nivell s’aconsegueix competint contra iguals o millors i aquests estan en les curses del País Basc, Castella o Andalusia. El cros de Granollers, dinovè, és l’única prova catalana que apareix entre les 25 millors proves de cros del 2004. La història -el campionat de Catalunya és més antic que el d’Espanya- és catalana, però el present és complicat.
Mirant el futur, i tornant a les reivindicacions dels atletes, s’ha de fer notar que entre els vuit convocats per al mundial no hi ha cap júnior. És el primer cop que passa des de l’any 2000. Blanco, Estévez, Castillejo, Càceres, Montané, Morató, Martín i Pla són noms consolidats en el cros català i espanyol i la majoria tenen anys de corda. En els quatre anys anteriors, set júniors catalans van anar al mundial i només Rosa Morató ha aconseguit repetir com a sènior. Problemes de futur? El temps ho dirà. En l’estatal, el millor júnior va ser Víctor Montaner -novè en els 1.500 m del mundial júnior del 2004-, que va acabar onzè. En noies, Lídia Rodríguez i Alba Martínez van ser vuitena i novena.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 14 de març del 2005)