El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Doblement positiu

La suspensió per dopatge de l’exrecordista mundial dels 100 m Tim Montgomery per dos anys per part del Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS) ha de significar un punt i a part en la lluita contra el dopatge en l’esport. El TAS ha castigat el velocista, i la federació internacional d’atletisme (IAAF) ha acceptat la decisió, tot i que Montgomery no ha donat mai positiu en un control antidopatge. Perquè encara que es pugui pensar el contrari, no cal donar positiu per ser trobat culpable de dopatge.
La màxima autoritat en la lluita contra el dopatge és l’Agència Mundial Antidopatge (AMA), que ha definit un codi mundial antidopatge que va entrar en vigor en els Jocs d’Atenes. Segons aquest codi, les violacions de les regles antidopatge són castigades amb dos anys de suspensió. Hi ha diferents maneres de violar les regles. La més coneguda és donar positiu en un control; però també es castiga fer servir o intentar fer servir productes dopants; refusar sotmetre’s a un control; no estar localitzable quan s’és convocat per passar un control; falsificar o intentar falsificar algun element durant el procés de la presa de mostres en un control i la possessió de substàncies prohibides. Tim Montgomery ha estat castigat per posseir i fer servir productes dopants. I com sap el TAS que els ha fet servir si no ha donat positiu? Doncs pel testimoni de Kelli White, la doble campiona mundial de velocitat el 2003, que va perdre els títols per un positiu de modafinil. White, client com Montgomery del laboratori BALCO, va acusar Montgomery, i aquest no es va defensar. De fet, l’agència antidopatge dels Estats Units (USADA) havia demanat, el 2004, la suspensió a perpetuïtat de Montgomery, però finalment li va retirar els càrrecs de tràfic i incitació al consum i ho va deixar en consum i prou.
Històricament, la lluita contra el dopatge ha anat un pas darrere dels infractors. Quan es prohibia algun producte era perquè es tenia constància que es feia servir. Que ara se sancioni algú sense un positiu pel mig és, valgui el joc de paraules, positiu. I tot, per un exentrenador de Montgomery i de Marion Jones -Trevor Graham-, que va enviar, per despit, una xeringa amb THG a la USADA. Montgomery ha perdut tot el que havia aconseguit des del 2001. Ben Johnson, el 1989, va confesar que es dopava des de molt abans de Seül-88 i va perdre el rècord i el títol del mundial de Roma del 1987. Com Montgomery. Ben Johnson, però, va confessar. Montgomery no diu ni piu.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 19 de desembre del 2005)