Articles
Comentaris

No em negaran que té la seva conya que l’any que el superexcampió mundial de ral•lis, Carlos Saiz, debuta en el Dakar, la cursa l’acabi guanyant un altre excampió, però d’esquí alpí, el francès Luc Alphand. I en el podi l’ha acompanyat un altre ex, Nani Roma, vencedor de la cursa fa dos anys en motos i que ara ha estat tercer en cotxes. Alphand pren el relleu en el palmarès a Stephane Peterhansel, que va ser campió del món d’enduro i que en el Dakar primer va guanyar la cursa anant en moto totes les vegades que va voler i que quan se’n va cansar es va passar als cotxes i també la va guanyar. Tot d’ex en el podi, però ni rastre de l’ex que la piel de toro esperava que guanyés en el Llac Rosa.
Hi ha una dita en l’atletisme que afirma que els rècords no es baten per encàrrec. Carlos Sainz ha tingut un brillant debut en el Dakar, ha guanyat etapes i ha anat líder, però ha acabat pagant la inexperiència. I com havia de tenir experiència, si debutava? Home, hi ha altres curses que es disputen en el desert a banda del Dakar, i el madrileny no hi ha anat per anar-se foguejant, per anar aprenent que un raid en el desert no és el mateix que un ral•li del mundial. No devia ser mediàtic. A la Casa de Campo no hi ha dunes. Potser el seu entorn el va convèncer que no calia fer cap cursa d’aquestes, que podia ser contraproduent si els resultats no acompanyaven. I ho ha pagat. Ningú dubta que Sainz és capaç d’anar molt i molt de pressa, segurament molt més que els tres homes que han acabat dalt del podi en la modalitat de cotxes, però al final qui ha guanyat el Dakar ha estat l’exesquiador, que també en sabia molt d’anar ràpid sobre la neu.
Luc Alphand va guanyar una vegada la general de la copa del món d’esquí alpí (1997) i tres la de descens (1995 a 1997), a més de ser campió mundial júnior (1983) i guanyar un bronze en un mundial absolut (1996). Alphand va tenir un accident i va acabar evacuat en helicòpter en el seu debut en el Dakar, l’any 1998. Carlos Sainz ha arribat al final de la cursa sense prendre mal. Un fet positiu.
Carlos Sainz té moltes probabilitats d’acabar guanyant algun dia la cursa africana. És un home que va molt ràpid, que en sap un niu de conduir i les marques no dubtaran a patrocinar-lo, però si vol guanyar a Dakar haurà de ser una mica més professional i pelar-se els genolls en els deserts africans, aprenent a superar les dunes i les altres trampes que l’Àfrica para als que volen conquerir-la.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 16 de gener del 2006)