Campiones de què?
30 gener 2006 per Jordi Camps
L’ agència EFE va enviar ahir a primera hora de la tarda una notÃcia que portava aquest titular: «España se proclama campeona al derrotar a Polonia.» Segons EFE, es tractava del campionat d’Europa femenà d’hoquei sala que s’havia jugat a La Spezia (Ità lia). Espanya havia guanyat en la final Polònia, mentre que Ità lia havia derrotat Eslovà quia en el partit pel tercer lloc. Hoquei sala? Campionat d’Europa? On són les grans potències com Alemanya i Holanda? Doncs al lloc que els correspon, en el veritable campionat d’Europa que es va jugar la setmana anterior a Eindhoven (Holanda). Perquè la competició que la selecció espanyola va guanyar ahir és el que la federació europea anomena Trophy i que també es pot qualificar com a campionat d’Europa B, que és tal com en diu la federació espanyola d’hoquei en la nota que ahir va penjar en la seva plana web.
Que ha volgut l’agència EFE? Fer-nos creure el que no és? O és pura i simple ignorà ncia? No és exagerat dedicar aquest article al tema, perquè no és el primer cop que passa que EFE magnifica una competició. I si aquesta agència ho envia a tots els mitjans, i aquests no se n’adonen, resulta que hi ha molta gent que avui es pensarà , en llegir els diaris, que Espanya és la campiona d’Europa d’hoquei sala femenà quan, en realitat, seria la novena, si tenim present que en el campionat d’Europa de veritat hi juguen vuit seleccions.
Fa un parell de temporades, ens van vendre que dos equips espanyols, La Moraleja i el Madrid 2M12, feien història en guanyar un partit en la copa d’Europa de rugbi quan, realment, jugaven en una competició equivalent a la copa de la UEFA. I no és el mateix la copa d’Europa que la copa de la UEFA, oi? O la temporada passada, quan el FC Barcelona va jugar a Suècia en el grup B de la copa d’Europa de beisbol i algú va voler vendre que era la mà xima competició. O en tennis de taula, quan el Cartagena femenà va jugar la final de la copa Nancy Evans i ara ens el presenten com a subcampió d’Europa.
Fa anys ens havÃem de creure el que ens servien les agències. Ara tenim altres mitjans per rebre les informacions i per contrastar el que ens envien. Cada competició té el nom que té i està situada al lloc jerà rquic que li correspon. Hi jugui o la guanyi un equip d’aquà -en el sentit ampli de la paraula- o d’Eslovà quia. La resta és enganyar. Per ignorà ncia o per mala fe.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 30 de gener del 2006)