El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La meitat dels 20 equips que formen la màxima categoria del ciclisme mundial, l’UCI Pro Tour, van resultar afectats per algun cas de dopatge durant el primer any de posada en marxa de la nova estructura del ciclisme professional, que tenia, entre d’altres, l’objectiu de posar fi al dopatge. Els equips Rabobank, Phonak, Liberty Seguros, Gerolsteiner, Discovery Channel, Fassa Bortolo, Quick Step, Lampre, Bouygues Telecom i Euskaltel van ser els afectats, en més o menys mesura, per l’ús de substàncies prohibides per part d’algun dels seus ciclistes, mentre que els equips CSC, Davitamon, Saunier Duval, Crédit Agricole, Illes Balears, T-Mobile, Cofidis, Liquigas- Bianchi, Domina Vacanze i Français des Jeux van passar nets en l’estrena del circuit. La creació de l’UCI Pro Tour va comportar l’adopció d’un codi ètic de comportament per part dels equips, en el qual hi havia una dura normativa respecte al dopatge que comportava, entre altres coses, l’expulsió dels corredors que es veiessin implicats en algun cas de dopatge. A més, no poden tornar a competir amb cap equip de la màxima categoria durant quatre anys. El cas de Roberto Heras, sancionat amb dos anys per un positiu d’EPO després d’haver guanyat la Vuelta a Espanya, ha estat el més espectacular del 2005. L’equip d’Heras, el Liberty Seguros, va tenir, a més, els casos d’Isidro Nozal i Nuno Ribeiro, que van donar excés d’hematòcrit. En el cas de Nozal, ho va pagar el metge; en el del portuguès, el mateix corredor, que va ser baixat en l’equip filial. En l’equip Phonak, Fabrizio Guidi va ser expulsat quan li van trobar EPO en la HEW Cyclassics, però la contraanàlisi no va confirmar el positiu i el corredor va ser readmès a l’equip. Santos González, en canvi, va ser expulsat del Phonk per no haver superat un control intern. Un altre cas sonat va ser el de Dario Frigo. El corredor italià  va ser acomiadat de l’equip Fassa Bortolo quan la policia va detenir la seva dona mentre anava a veure’l durant una cursa amb unes quanties dosis d’EPO al vehicle. També el Quick Step va acomiadar Mark Lotz quan la policia va trobar EPO a casa seva. El Lampre italià va tenir dos casos de ciclistes amb excés d’hematòcrit: Petrov i Scotto d’Abusco. Va expulsat el primer, però no el segon.

Armstrong, sis anys després
La presència de l’equip Discovery Channel en la llista d’equips afectats per casos de dopatge durant el 2005 es deu a la revelació que algunes de les mostres que es van prendre a Lance Armstrong durant el Tour del 1999, el primer que va guanyar, contenien restes d’EPO. Cap corredor de l’equip americà no va resultar afectat pel dopatge en les curses que es van córrer durant el 2005.

Aitor González no és sancionat
Aitor González, de l’Euskaltel, va donar positiu en un control previ a la Vuelta i en un altre fet durant la mateixa prova espanyola. Es va haver de retirar de la cursa i va ser expulsat de l’equip. Ara la defensa del corredor basc ha demostrat que el positiu va ser per haver pres un suplement alimentari que estava contaminat, i el comitè de competició de la federació espanyola ha decidit no sancionar-lo.

Substàncies dopants a la maleta
L’equip francès Bouygues Telecom va expulsar el basc Unai Yus perquè li va trobar hormones de creixement a la maleta durant la disputa de la darrera Vuelta. Yus va ser obligat a retirar-se. El codi intern de l’equip impedeix que els corredors portin medicaments, excepte si ho autoritza el metge, i no va ser el cas de Yus. El basc ha demandat l’equip per acomiadament improcedent.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 3 de maig del 2006)