El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Vuit atletes que fa quatre anys van guanyar algun títol individual en els campionats d’Europa d’atletisme que es van fer a Munich han rebut alguna sanció per dopatge durant aquests anys i només un podrà defensar el títol en el campionat que començarà dilluns vinent a Göteborg. De fet, si parlem d’una manera estricta, no n’hi haurà cap que pugui intentar repetir l’or de fa quatre anys, ja que el velocista britànic Dwain Chambers tampoc podrà defensar el títol, ja que el mes de juny passat en va ser desposseït per culpa d’un positiu anterior. A més de Chambers, els campions europeus del 2002 que han donat positiu en aquests quatre anys són el grec Konstadinos Kederis –200 metres–, l’espanyol Alberto García –5.000 m–, els hongaresos Robert Fazekas –disc– i Adrian Annus –martell–, la grega Ekaterini Thanou –100 m–, la turca Sureyya Ayhan –1.500 m– i la russa Irina Korzhanenko –pes–. A més de Chambers, Alberto García també ha complert ja la sanció, però no ha aconseguit classificar-se per a Göteborg. Fazekas, Annus I Ayhan acabaran una sanció de dos anys a finals del mes d’agost, però en principi tots dos van anunciar que es retiraven, i Kederis i Thanou ho faran al mes de desembre. Korzhanenko no tornarà a competir mai més, ja que està sancionada a perpetuïtat.
Alberto García va ser el primer que va caure: va donar positiu per EPO en el mundial de cros que es va fer a Lausana el mes de març del 2003. Dwain Chambers va donar positiu per THG, un anabolitzant, en un control fet quan s’entrenava a Alemanya l’agost del 2003. A finals de novembre, es va saber que Chambers havia donat positiu per la mateixa substància en el mundial fet aquell estiu a París. Com que va confessar que feia temps que es dopava li van anul•lar tot el que havia fet, marques i títols, entre el gener del 2002 i l’agost del 2003. Aquest any ha corregut els 100 m en 10.07 i podria competir a Göteborg. Els altres cinc atletes van caure en els Jocs d’Atenes. Abans de l’inici dels Jocs, la turca Sureyya Ayhan es va negar a passar un control. De fet, ella i el seu marit i entrenador, Yucel Kop, primer van intentar fer passar una altra atleta per Ayhan i després, quan la IAAF la va trobar finalment, es va presentar amb dos pots d’orina davant dels dos inspectors de la IAAF, un home i una dona. Yucel Kop va acabar fent fora a empentes l’inspector masculí.
Els grecs Kostadinos Kenteris i Ekaterini Thanou tampoc van arribar a competir a Atenes. La IAAF els buscava per fer un control i ells es van escaquejar. Fins i tot van al•legar que havien tingut un accident de moto que ningú no va poder acreditar que havia passat, per eludir el control. Al final van rebre una sanció de dos anys per haver vulnerat els procediments de dopatge. Els tres campions de Munic que ens queden, Fazekas, Annus I Korzhanenko, van guanyar les seves proves a Atenes, però en comptes de sortir de Grècia amb la glòria olímpica, en van sortir sancionats. En el cas de Korzhanenko, amb una sanció a perpetuïtat. La russa ja havia donat positiu en el mundial de pista coberta del 1999, i a Olímpia va donar positiu per estanozol, un anabolitzant. Robert Fazekas, campió en disc, va necessitar quatre hores i beure cinc litres d’aigua per donar una mostra mínima de 25 mil•lilitres d’orina, quan en calen 75 mil•lilitres per fer l’anàlisi. Al final, els inspectors de la IAAF van descobrir que tenia un petit recipient amb orina neta que, atesa la vigilància a què estava sotmès, no va poder fer servir. Adrian Annus, company de club i d’entrenaments de Fazekas, va passar de forma correcta el control, després de la final del llançament de martell. L’anàlisi de la seva orina no va donar positiu, però després del que va passar amb Fazekas, el COI i la IAAF li van voler fer un altre control. Annus ja era a Hongria i el van citar en un lloc de la frontera entre Àustria i Hongria. Annus no es va presentar i el COI, aplicant la reglamentació, li va treure la medalla d’or. La competició ja s’havia disputat, però el període olímpic –del 30 de juliol al 30 d’agost en aquest cas– encara no s’havia acabat, i l’atleta encara estava sota el reglament dels Jocs. Posteriorment es va comprovar que l’orina de dues análisis que havien fet a Annus durant el període olímpic –un fora de competició i l’altre el dia de la final– pertanyia a dues persones diferents. O sigui que Annus va aconseguir fer el que Fazekas no va poder, canviar la seva orina durant el control. Els dos atletes van ser sancionats amb dos anys de suspensió.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 2 d’agost del 2006)