El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Qui ha de fer què?

Quina és la feina d’una federació esportiva? Gestionar, controlar, fomentar, impulsar el seu esport. I en quin àmbit ha de fer aquestes i altres tasques? En el que li pertoca? Una federació catalana ho ha de fer a Catalunya, una d’espanyola a Espanya, una d’europea a Europa i una de mundial arreu del món?
I si una federació d’un àmbit territorial inferior considera que una federació superior no fa la feina que li pertoca? Pot assumir-ne competències? Legalment no. Cada federació té uns estatuts que diuen què pot fer i si diuen què pot fer, marquen, per exclusió, el que no poden fer.
O sigui, que la federació catalana de patinatge, hauria de limitar-se a gestionar, controlar i fomentar l’hoquei sobre patins –i el patinatge– a Catalunya. I en aquests darrers anys no ho fa. No vull dir que no faci tot això, sinó que ho fa –millor o pitjor–, però que també vol fer més. Vol competir amb equips propis, però també vol que el seu esport tingui més implantació arreu del món. Per això ajuda altres federacions d’àmbit estatal amb les quals té acords. El verb ajudar es converteix en comprar en el vocabulari d’aquells contraris a qualsevol iniciativa que impulsi la diferència i la independència d’una federació catalana respecte d’una d’espanyola.
Hi ha qui manté la teoria que, històricament, els catalans no han fet res per impulsar l’hoquei fora de Catalunya perquè així s’asseguren que guanyaran tots els títols. Aquesta setmana aquest diari ha publicat la carta d’un aficionat que parlava d’aquest tema. La federació espanyola no ha estat sempre a les mans de catalans. Tampoc la federació internacional. I quan ho ha estat, tampoc aquests catalans –només cal repassar alguns currículums– han actuat sempre de catalans en el sentit nacional de la paraula. El Liceo de la Corunya va guanyar un munt de lligues i de copes d’Europa. Quan es van acabar els diners, es va acabar l’invent. Galícia no ha arribat mai al nivell de Catalunya. També és culpa dels catalans? No hi ha federacions a Galícia, Madrid o Andalusia? Si la federació catalana no fa res per l’hoquei, què fan aquestes?
La federació catalana de patinatge ha de treballar pel seu esport a Catalunya. I totes les mancances que hi hagi, que n’hi ha, són culpa seva. Però també ha de poder buscar altres vies per donar vida a un esport que no és que es mori, però sí que viu en una letargia que l’ha deixat fora del món de l’esport espectacle amb què ens bombardegen per la televisió dia sí i dia també. I si no et veuen, no existeixes.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 18 de desembre del 2006)