El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Dos dels homes més ràpids del món els últims anys, l’anglès Dwain Chambers i el nord-americà Justin Gatlin, busquen en el futbol americà el que, ara mateix, no poden trobar en l’atletisme per culpa del dopatge. Gatlin, pendent d’una suspensió de vuit anys per un positiu, i Chambers, que el 2005 va deixar enrere una sanció de dos anys però necessita diners urgentment, estan provant en diversos campus d’entrenament per fer-se un lloc en l’NFL o en l’NFL Europa si no poden entrar en la lliga dels grans.
Chambers va reaparèixer la temporada passada sense arribar al nivell que havia tingut (9.87 en els 100 m el 2002, 10.07 l’estiu passat) i ja ha anunciat que no farà la temporada en pista coberta. Chambers, de 28 anys, va participar fa dues setmanes en un campus a Alemanya. Per arribar al seu objectiu ha d’anar encara a dos tests a Mèxic i al Japó abans de poder aspirar a estar entre els 80 convidats a un camp d’entrenament de sis setmanes que es farà a Florida. D’aquests 80 aspirants, 48 aconseguiran un contracte.
Chambers va donar positiu de THG l’estiu del 2003 i posteriorment va confessar que es dopava des del 2002. A més d’una sanció esportiva, la IAAF li demana que li torni els diners que va guanyar quan corria dopat, entre els anys 2002 i 2003, si vol tornar a competir. L’excampió i recordista europeu dels 100 m ja va perdre els rècords i les medalles que va guanyar durant aquests dos últims anys. De fet, Chambers va poder tornar a córrer aquest any, tot i que no ha pagat tot el que deu, perquè la IAAF ha acceptat que ho faci a terminis. No hi ha dades oficials, però es diu que Chambers ha de pagar uns 145.000 euros. Justin Gatlin ha participat en diverses proves amb els Houston Texans el mes de novembre passat i amb els Arizona Cardinals la setmana passada. El mànager de Gatlin, Renaldo Nehemiah, va jugar en l’NFL.

Hayes, el pioner
Bob Hayes, el campió olímpic dels 100 m a Tòquio 64, va fer una llarga i productiva carrera en l’NFL. Va jugar en els Dallas Cowboys del 1965 al 1974, equip amb el qual va guanyar la Superbowl l’any 1971. El 1975 va jugar amb els 49ers de San Francisco i es va retirar. En 11 anys en l’NFL va fer 371 recepcions per 7.414 iardes i 71 touchdowns. Bob Hayes va morir de càncer de pròstata el 2002 als 59 anys.

Sota els 13.00
Renaldo Nehemiah va jugar quatre anys en l’NFL quan la IAAF el va declarar professional. Va jugar en els 49ers de San Francisco sense gran èxit, tot i que va guanyar la Superbowl el 1984. Va fer 754 iardes amb 43 passades i 4 touchdowns. El 1986 va tornar a l’atletisme. Va batre tres cops el rècord mundial dels 100 m tanques entre el 1979 i el 1981. Va ser el primer que va baixar dels 13 segons (12.93 el 1981).

Els salaris
Dwain Chambers anirà molt millor de diners si obté un contracte en l’NFL que si ho fa en un equip de la filial de l’NFL Europa. Als Estats Units el salari mínim anyal és de 190.000 euros, premis a part. En la competició europea –en la qual van jugar durant unes temporades els Barcelona Dragons– els salaris estan entre els 7.400 i els 12.000 euros per una temporada de competició de tres mesos.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 20 de desembre del 2006)