El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Athletes For Transparency (AFT) és un projecte endegat per diversos esportistes francesos per demostrar que hi ha maneres diferents de lluitar contra el dopatge en l’esport. El programa consisteix en un projecte de recerca pilot per enregistrar paràmetres biològics en un banc de dades que permeti la detecció indirecta del dopatge. Els esportistes que vulguin entrar de manera voluntària en el projecte accepten sotmetre’s a un seguiment biològic suplementari, al marge dels controls oficials que els puguin fer les diverses federacions, els resultats del qual poden ser consultats per internet. Periòdicament es fan anàlisis de sang i de ferro, i així es pot comparar si l’esportista manté els valors de referència (leucòcits, hemoglobina, hematòcrit, plaquetes, transferrina, ferritina) o si hi ha oscil·lacions que puguin fer sospitar que hi ha alguna intervenció externa. El projecte no té la intenció de garantir que els atletes que s’hi incorporin estan nets, ni tampoc fer aixecar sospites de dopatge sobre els esportistes que no s’hi vulguin incorporar.
La iniciativa va arrencar a finals del 2004, quan dos triatletes, Cédric Fleureton i Christophe Bastie, es van voler rebel·lar contra el tots dopats que començava a imperar en l’esport d’elit. Tots dos es van sotmetre a anàlisis de sang i d’orina, i en van penjar els resultats a internet. Dos anys després, els mateixos protagonistes han aconseguit el suport de les agències mundial i francesa antidopatge i del Ministeri d’Esports, i un cop aclarides totes les incògnites legals que hi havia sobre diversos aspectes, han posat en marxa el projecte. A la web athletesfortransparency.com.
El doctor Alain Garnier, director mèdic de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA), ha afirmat que poder tenir aquestes dades de seguiment dels esportistes, que es converteixen en una mena de passaport biològic dels mateixos esportistes, és com si en matèria de la lluita antidopatge «es passés de l’era de la fotografia a la del cinema».

25 de 10 esports
El projecte AFT va començar a finals del mes de gener amb el suport de 25 esportistes francesos de deu modalitats diferents (biatló, triatló, rem, handbol, gimnàstica, atletisme, ciclisme, bàsquet, esgrima i esports per a discapacitats). Entre els més coneguts hi ha Ladji Doucouré, campió del món dels 110 m tanques, la campiona del món d’esgrima Anne-Lise Touya i la biatleta Sandrine Bailly.

Cansament
Ladji Doucouré és la cara del projecte ATF. Doucouré ha dit que comença a estar cansat de la gent que es dopa: «Gent com Gatlin, que sempre havia dit que estava net, i gent que continua somiant que és Carl Lewis i que s’ha ben fotut de nosaltres.» Doucouré afirma que amb l’AFT no té res a amagar ni a guanyar, i que és una cosa que calia fer: «És la meva elecció i l’assumeixo.»

Passaport
L’AMA dóna suport a l’AFT perquè «contribuirà a estudiar la fiabilitat tècnica, científica i jurídica del concepte de passaport de l’atleta», un projecte que l’AMA va començar a desenvolupar l’any 2002 amb l’objectiu d’examinar les dades biològiques en un cert període de temps amb la finalitat d’identificar els perfils anormals en el context de la lluita contra el dopatge.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 14 de març del 2007)