El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Una de sirenes

Ja sé que el joc és aquest. Destaques i alabes els teus/teves fins al màxim o una mica més i obvies i/o amagues tot el que pugui ser interpretat com una resta de mèrits. Gemma Mengual ha fet un mundial de natació sincronitzada fabulós, sensacional, excepcional, meravellós… Que cadascú continuï posant els adjectius que vulgui. Però? Doncs que no ha guanyat cap or. I si no els ha guanyat ella, algú els deu haver guanyat, oi? I si algú està interpretant això com un menyspreu cap a la sirena catalana, doncs ho sento. No és la meva intenció. De cap de les maneres.
Si fem el medaller particular de la natació sincronitzada, amb les nedadores ordenades com si fossin països, Gemma Mengual ocuparia el dotzè lloc, darrere deu russes i una francesa. Com que el medaller s’ordena per les medalles d’or guanyades, la catalana tindria al davant totes les nedadores que tenen, com a mínim, un or. Les sis medalles de Mengual la deixarien com la primera que no ha pujat al graó més alt del podi.
Ara podríem discutir si és just que un or passi davant de sis medalles. Podríem fer-ho i, segurament, el resultat seria que cadascú apostaria per la solució que posaria la seva favorita més amunt. I quatre ors i una plata? Han d’estar per damunt de les sis medalles de Mengual? Perquè quatre ors i una plata és el que ha guanyat la russa Natàlia Istxenko a Melbourne. Ha estat campiona en el solo tècnic i en les tres proves per equips i subcampiona en el solo lliure. Si hi ha d’haver una reina de Melbourne, si més no fins ara, hauria de ser Istxenko i no Mengual, oi? Les altres nou components de l’equip rus han guanyat tres ors –set en les tres proves per equips i dues en una per equips i les dues de duets–. La última nedadora daurada de la sincronitzada de Melbourne ha estat la francesa Virginie Dedieu, que es va retirar després del mundial del 2005 i fa quatre mesos va tornar per intentar guanyar a Melbourne. Ho ha fet. És el tercer títol mundial individual consecutiu, als quals cal sumar dues plates.
Gemma Mengual acumula 30 medalles en grans campionats. Amb 13, és la que ha guanyat més medalles en la sincronitzada de tota la història dels mundials (que comença el 1973). Només li falta pujar a un podi olímpic. És una de les més grans. Però no és la única. Només tenia ganes d’exposar algunes dades per tal que tothom tingui més elements d’anàlisi i de reflexió. Sense passió. Amb la raó.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 26 de març del 2007)