El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

L’aventura europea de l’equip femení del Vic de tennis de taula va acabar sense el premi gros. Jugar una final, aconseguir un subcampionat en una competició europea no està a l’abast de tothom i el Fotoprix Vic l’ha aconseguit en una temporada històrica en què ha guanyat el campionat de Catalunya i la lliga i la copa espanyoles. La derrota del Vic en la final de la copa ETTU –la copa de la UEFA del tennis de taula, per entendre’ns, continua deixant pendent una assignatura en l’esport català: mai cap equip català femení ha guanyat un títol europeu de clubs.
Els clubs catalans masculins han guanyat títols europeus en futbol, bàsquet, hoquei sobre patins, hoquei sobre herba, beisbol i waterpolo. Els equips femenins, fins que el Vic va arribar a la final contra el 3B Berlín, ni tan sols havien arribat a una final. 
L’esport femení a l’Estat espanyol arrossega un dèficit històric pels anys en què les dones van tenir prohibit fer esport durant el franquisme, però amb aquest retard no n’hi ha prou per explicar la diferència de resultats entre els clubs masculins i els femenins.
Avui encara costa molt més que una noia faci esport que no un noi. Si més no al nivell d’on surten els campions. I en un esport d’equip encara més. En el món professionalitzat de l’esport d’avui qui aposta pels clubs femenins? Parlo de clubs, d’empreses, d’institucions, dels mitjans de comunicació. La diferència amb els nois és tan gran que voreja la vergonya. A més a més, les competicions europees de clubs femenines són molt joves en alguns esports i les comparem amb les masculines.
Tan joves, que hi ha un esport en el qual encara no s’ha disputat mai cap competició europea. Quin? Doncs un dels que més èxits ha donat  a l’esport català: l’hoquei sobre patins. Els campionats de Catalunya i d’Espanya d’hoquei sobre patins femenins no es van començar a disputar fins als anys noranta i la primera copa d’Europa es disputarà el cap de setmana de les eleccions municipals a Sant Hipòlit de Voltregà. L’equip local, el gran dominador d’aquest esport a Catalunya i Espanya en aquests últims anys, el Mataró i l’Arenys de Munt tindran l’ocasió de guanyar el primer títol europeu femení de clubs per a l’esport català. I ho faran més de 40 anys després que el Voltregà obrís el palmarès de la copa d’Europa masculina. Que el Voltregà fos el primer campió d’Europa femení seria una bona manera d’encetar el compte català i completar el cercle iniciat pels osonencs el 1965.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 7 de maig del 2007)