El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Rugbi «vs.» futbol

D’aquí poc més de dos mesos, començarà al país veí del nord la copa del món de rugbi. Deu camps de França, a més d’un d’Escòcia i un altre del País de Gal·les, seran els escenaris on es jugaran 44 partits entre el 7 de setembre i el 20 d’octubre. La gran paradoxa d’aquest campionat és que en cap dels deu camps francesos on es jugarà el mundial es disputen habitualment partits del campionat de França, el Top 14. Només l’Stade Français i el Tolosa juguen, en les grans ocasions, a l’estadi de France de París o a l’estadi municipal de Tolosa. Normalment ho fan en altres camps.
Així d’entrada, aquestes dades ens suggereixen que la copa del món no es jugarà als llocs on els aficionats viuen el rugbi dia rere dia sinó on hi ha estadis prou grans per posar com més espectadors millor. De fet, els deu camps francesos que acolliran la copa del món de rugbi del 2007 són els mateixos que van acollir la copa del món de futbol del 1998. Ni més ni menys. París, Tolosa i Montpeller són les úniques ciutats seu amb un equip en el Top 14. Lió i Bordeus tenen equip en la segona categoria –Pro D2–. Els camps de Montpeller, Lió i Bordeus on es jugaran els partits del mundial, a més, seran els de futbol, no els dels equips de rugbi.
Fa poc més d’una dècada, el rugbi va girar cap a la professionalització i es van començara trencar totes les estructures d’aquest esport. El rugbi francès no va ser una excepció i les oportunitats per als grans equips de les petites ciutats es van anar esvaint. L’Stade Français ha portat més de 70.000 persones als partits grans que juga a l’estadi de France. És a dir que en un partit pot aplegar gairebé tants espectadors com els que poden anar a veure el Montpeller en tota la temporada al seu camp de 6.000 localitats. L’Aimé Giral de Perpinyà, on juga la USAP, té una capacitat per a 13.500 espectadors.
El primer campionat de França de rugbi es va jugar el 1892. S’han repartit molts i molts títols. No deixa de ser curiós, però, que aquesta temporada hagin jugat en el Top 14 nou equips que algun cop han estat campions, amb un total de 57 títols acumulats. Mentrestant, en la segona categoria hi han jugat nou equips més que tenen un títol francès en el seu palmarès i que acumulen 34 guardons.
Ho mirem com ho mirem, és ben estrany aquest món del rugbi francès. El mundial es disputarà a camps i ciutats de futbol i en la segona divisió hi juga un equip que ha estat onze vegades campió de França.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 2 de juliol del 2007)