Aquell Tour del 1998 (1)
11 juliol 2007 per Jordi Camps
El 8 de juliol del 1998 va començar a canviar la història del ciclisme modern. Aquell dia, tres dies abans de l’inici del Tour a Irlanda, la policia francesa va interceptar a la frontera entre França i Bèlgica un dels cuidadors de l’equip Festina, Willy Voet, amb un bon carregament de productes prohibits: 235 ampolles d’EPO, 120 cà psules d’amfetamines, 82 solucions d’hormones de creixement i 60 dosis de testosterona. Voet és empresonat per contraban i circulació irregular de productes prohibits. El dia 11 de juliol arrenca el Tour i el dia 14 Voet confessa que complia ordres de l’equip Festina i que no era el primer cop que portava un carregament aixÃ. L’endemà la policia interroga Bruno Roussel, director del Festina, que el dia 17 confessa que en el seu equip hi havia un sistema de dopatge organitzat. Aquesta confessió provoca l’exclusió immediata de tots els corredors de l’equip Festina, un dels equips favorits d’aquell Tour, de la cursa. Roussel i el metge de l’equip, Eric Rijckaert, són encarcerats. Una setmana més tard, el 23 de juliol, els nou ciclistes de l’equip Festina són detinguts a Lió. Sis corredors de l’equip (Laurent Brochard, Christophe Moureau, Alex Zülle, Laurent Dufaux, Armin Meier i Didier Rous) reconeixen que es dopaven. Tres (Richard Virenque, Pascal Hervé i Neil Stephens) ho neguen. Aquell mateix dia, el director de l’equip TVM (Cees Priem) i tres components més són interrogats en relació amb la troballa de productes dopants en un camió de l’equip el mes de març passat.
El 24 de juliol el pilot –malgrat tot, la cursa continuava– decideix plantar-se. Un reportatge de TV on es mostraven xeringues i recipients a les escombraries d’un hotel on havien estat alguns equips és la gota que va vessar el vas de la paciència dels ciclistes.
El pilot, liderat per Laurent Jalabert, atura la cursa durant quasi dues hores, tots asseguts en el quilòmetre zero de Tarascón, on havia de començar l’etapa. No hi ha unió i les pressions d’alguns equips i de la direcció de la cursa posen fi a la protesta. El dia 26, el president del Comitè OlÃmpic Internacional (COI), Joan Antoni Samaranch, diu en una entrevista que cal reduir la llista de productes dopants. El dia 27, el COI convoca una gran reunió antidopatge pel gener del 1999.
El 29 de juliol, una altra jornada de protesta, que atura la 17a etapa, acaba amb la retirada de la cursa dels quatre equips espanyols (ONCE, Banesto, Kelme i Grupo Vitalicio) i l’italià Riso Scotti. Els corredors de l’equip TVM es retiren en la 19a etapa, quan el Tour entra a Suïssa. La cursa es queda amb 14 equips. El metge de l’equip ONCE, Nicolás Terrados, i el lÃder de la muntanya, Rodolfo Massi (Casino), són detinguts i posats en llibertat. També és interrogat el director de La Française des Jeux, Marc Madiot.
El 2 d’agost s’acaba el Tour amb la victòria de Marco Pantani i un balanç de cinc equips escorcollats, un expulsat, cinc retirats, vint persones que van passar una nit en alguna gendarmeria, quatre que continuaven a la presó i quatre més que estaven en llibertat provisional. El judici pel cas Festina començaria el 23 d’octubre del 2000.
(Article publicat a El 9 Esportiu l’11 de juliol del 2007)