El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La República Democràtica Alemanya (RDA) va manar durant quasi tres dècades en l’atletisme femení. Quan va caure el mur vam saber que els esportistes eren sistemàticament dopats. Tot i això, només una atleta de la RDA, la llançadora de pes Ilona Slupianek, l’any 1977, va donar positiu. En la nova Alemanya, les atletes de l’est van tenir problemes per adaptar-se als nous temps i algunes van caure. Com Katrin Krabbe el 1991 i com Susen Tiedtke el 1995.
Aquesta atleta, nascuda a Berlín est el 1969, va ser gimnasta i hauria estat olímpica a Los Angeles el 1984 si no hagués estat pel boicot. Filla d’atletes –la mare velocista i el pare saltador de perxa–, es va passar a l’atletisme i va aconseguir el bronze en salt de llargada en l’europeu júnior del 1987. Cinquena en el mundial del 1991 i vuitena en els Jocs de Barcelona, Susen Tiedtke era l’atracció en totes les competicions pel seu físic. En els Jocs de Barcelona va ser triada «miss Jocs Olímpics» en una votació feta entre els esportistes. El 1991 va saltar 7 metres, la barrera que situa les atletes en un nivell superior. El 1993 va pujar per primer cop a un gran podi, segona en el mundial en pista coberta, competició en què va ser tercera el 1995. Aquell bronze aconseguit al Palau Sant Jordi de Barcelona va ser el cant del cigne de Tiedtke. L’endemà de guanyar-lo li van fer un control sorpresa i va donar positiu de testosterona. L’atleta va negar que hagués pres res, però el doctor Manfred Donike, del laboratori de Colònia, va provar que s’havia pres un fàrmac anomenat Oral-Turinabol, usat habitualment a la RDA. Tiedtke va ser sancionada amb quatre anys, posteriorment reduïts a dos. Va tornar el 1997 i va aconseguir entrar en les finals dels Jocs del 2000, els mundials del 1997 i el 1999 i l’europeu del 1998, però mai va recuperar el nivell anterior a la sanció. El 2004, amb 35 anys, no es va classificar per als Jocs d’Atenes.

En el «Playboy»
Durant la seva carrera esportiva en l’atletisme, Susen Tiedtke va destacar més per la seva bellesa que pels seus resultats. Va ser una bona atleta, però mai una gran atleta. La seva bona presència física la va portar a poder fer una mena de carrera paral·lela de model, que va culminar l’any 2001 quan, semiretirada de l’atletisme, va posar nua per a l’edició d’Alemanya de la revista Playboy.

El marit gelós
Susen Tiedtke es va casar el desembre del 1993 amb el saltador dels Estats Units Joe Greene, medalla de bronze en salt de llargada en els Jocs Olímpics de Barcelona i d’Atlanta. El matrimoni no va arribar a durar ni cinc anys, ja que Greene es mostrava molt gelós de l’atracció que aixecava la seva dona en les competicions a les quals anaven. L’estiu del 1998 es van acabar divorciant.

De jove va dir no
Després de ser tercera en l’europeu júnior del 1987, en la seva primera gran competició internacional, Susen Tiedtke va abandonar l’atletisme fins que no va caure el mur perquè no volia dopar-se, tal com li exigia la federació. Per aquest motiu no va anar al mundial júnior del 1988. Vuit anys després, va caure en la temptació i va consumir allò que li volien donar quan era jove i no va voler consumir.
(Article publicat a El 9 Esportiu l’1 d’agost del 2007)