El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Abans o després

Tenim un altre mundial d’atletisme en marxa. Ja és l’onzè en 24 anys des que es van començar a disputar l’any 1983. Potser massa, oi? En el mateix període de temps s’han celebrat sis edicions dels Jocs Olímpics. És clar que encara podria ser pitjor, que hi ha esports com ara el ciclisme i l’halterofília que tenen campionat del món cada any.
No estic criticant que hi hagi esports que tinguin campionat del món cada any. Cada esport busca la manera de tenir la major presència mediàtica possible, i per a molts un campionat del món és la manera de tenir una mínima quota. Seria el cas de l’halterofília. Pel que fa al ciclisme, el mundial en carretera, que es disputa des del 1927, no deixa de ser una clàssica més, amb la particularitat que es disputa amb equips de seleccions i no de firmes comercials.
Que hi hagi campionat del món d’atletisme cada dos anys no em sembla bé. Sí que em sembla correcte que el mundial de cros es faci cada any. És una temporada curta, molt especialitzada, que acaba en una gran festa en la qual hi acostumen a anar els millors especialistes. Aquest fet fa la diferència amb la pista coberta. També és una temporada curta, però en els campionats del món, que també es fan cada dos anys, no hi acostumen a anar els millors.
Ara, que si ens ho mirem bé, en els mundials a l’aire lliure tampoc hi són sempre els millors. Sempre hi poden haver lesions, o sancions per dopatge, però els atletes no acostumen a forçar el seu organisme per ser als mundials com ho fan per anar als Jocs Olímpics. Al capdavall, el mundial és cada dos anys i els Jocs, cada quatre, i no és cosa de deixar passar les oportunitats d’aconseguir la glòria (l’olímpica) així com així. Com passa ara, que hi ha atletes no van a Osaka perquè no es volen arriscar al fet que problemes físics es transformin en lesions que els impedeixin ser a Pequín d’aquí a un any.
Perquè si els Jocs Olímpics són cada quatre anys i els mundials d’atletisme cada dos i no coincideixen en el mateix any, per nassos els mundials d’atletisme són, o en any preolímpic, com aquest, o en any postolímpic, com li passarà al campionat que es farà el 2009 a Berlín. I el 2009, segurament hi haurà atletes que voldran descansar per l’estrès acumulat en la lluita per ser a Pequín. Probablement, no seran els mateixos que hauran descansat el 2007, però entre una cosa i una altra, al final tots els millors no coincideixen mai en els campionats del món. És clar que si el 1991 no s’hagués alterat la periodicitat i els mundials es fessin ara cada quatre anys, els campionats del món d’atletisme serien sempre en any preolímpic i estaríem al cap del carrer. Coses del calendari.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 26 d’agost del 2007)