El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Quatre cavalls positius

El dopatge en el món de l’esport no es redueix als éssers humans que el practiquen. També poden donar positiu els cavalls, eines imprescindibles per a l’hípica. Com en els Jocs Olímpics d’Atenes, on quatre cavalls van donar positiu, fet que va significar que dues medalles d’or canviessin finalment de mans. Els quatre positius no es van conèixer durant la disputa dels Jocs, sinó sis setmanes després. Els Jocs es van acabar el 29 d’agost del 2004, i el 8 d’octubre la Federació Internacional d’Hípica (FEI) va anunciar els quatre casos de dopatge. Els afectats van ser l’irlandès Cian O’Connor i el seu cavall Waterford Crystal, que van guanyar el títol individual de salt d’obstacles; l’alemany Ludger Beerbaum –campió a Barcelona-92– i el seu cavall Goldfever, que va formar part de l’equip alemany que va guanyar l’or per equips en salt d’obstacles; l’alemanya Bettina Hoy, que amb Ringwood Cockatoo va participar en el concurs complet, i l’austríac Harald Riedl, que amb Foxy Xx també va competir en aquesta prova. Tots els genets van negar qualsevol irregularitat i van afirmar que el que havien pres els seus cavalls formava part del tractament mèdic que seguien.
Després que es van fer les contraanàlisis adients als cavalls, finalment la FEI va exculpar Bettina Hoy, però va sancionar els altres tres genets. O’Connor va perdre la medalla d’or, que va anar a parar a les mans del brasiler Rodrigo Pessoa, que amb el cavall Baloubet de Rouet havia acabat segon. La desqualificació del resultat de Ludger Beerbaum va suposar que Alemanya perdés la medalla de la prova de salt d’obstacles per equips, que va ser per als Estats Units. Suècia va guanyar la plata i Alemanya, sense el resultat de Beerbaum, encara va poder preservar el bronze.

Tranquil·litzants
Waterford Crystal, el cavall de Cian O’Connor, va donar positiu de flufenazina i zuclopentixol, dues substàncies tranquil·litzants. El genet va al·legar que el cavall havia estat tractat amb un sedant durant un tractament d’hidroteràpia per una lesió. El veterinari del cavall va dir que li havien donat el sedant per raons terapèutiques, i que hauria d’haver desaparegut del seu organisme en 15 dies.

Un ungüent
La desqualificació de Goldfever, el cavall de Ludger Beerbaum, va ser per haver estat tractat amb betametasona, un esteroide que formava part d’un ungüent que el genet va utilitzar per curar una irritació que el cavall tenia a la pell. La FEI, tot i reconèixer que no hi havia hagut la intenció de dopar el cavall, va considerar que l’actuació havia estat una infracció de les normes.

Errada tècnica
Bettina Hoy va guanyar, en principi, els títols individual i per equips del concurs complet, però els va acabar perdent, no pel dopatge del seu cavall, Ringwood Cockatoo, acusació de la qual va ser exculpada, sinó per culpa d’una errada tècnica, en haver passat dos cops per la línia de sortida. Això li va costar una penalització que la va relegar a la novena plaça de la general, i a l’equip alemany, al quart lloc.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 5 de setembre del 2007)