El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

“Una gran victòria”

El nedador de Tunísia Oussama Mellouli va rebre la setmana passada una sanció de divuit mesos per un positiu per amfetamines en l’obert dels Estats Units de natació que es va fer el novembre del 2006. Aquesta sanció li ha fet perdre la medalla d’or dels 800 m i la de plata dels 400 m dels mundials que es van fer el mes de març passat a Melbourne. La reacció del tunisià quan va conèixer la durada de la sanció va ser inesperada i sorprenent: «És una gran victòria.» Mellouli, que havia assumit que perdria les medalles i havia fet comptes, sabia que rebaixant-li la sanció dels dos anys habituals als 18 mesos –a comptar des del novembre del 2006– podria participar en els Jocs de Pequín.
Oussama Mellouli ha reconegut que va prendre les amfetamines que li van trobar en les anàlisis, però també ha negat que les hagués pres per millorar el seu rendiment a la piscina. Mellouli manté que va prendre Adderall per poder acabar a temps un projecte dels estudis que fa a la Universitat del Sud de Califòrnia, a Los Angeles. Quan es va conèixer el positiu, el mes d’abril, Mellouli no va demanar que es fes la contraanàlisi. La federació del seu país es va creure les seves explicacions, i només el va amonestar. La federació internacional no ho va acceptar i va recórrer al Tribunal d’Arbitratge Esportiu, que la setmana passada va sancionar el nedador amb 18 mesos de suspensió i va anul·lar-li tots els resultats fets a partir del 30 de novembre del 2006. El TAS considera en la resolució que es tracta d’una negligència del nedador, que ha reconegut el seu error, que els altres controls que li han fet durant el 2007 han estat negatius i que privar-lo de participar en els Jocs Olímpics seria una sanció desproporcionada a la falta comesa.

Via Marsella
Oussama Mellouli va néixer a La Marsa (Tunísia) el 16 de febrer del 1984. Amb 15 anys va marxar a França per estudiar i entrenar-se a Marsella. Després de fer el batxillerat va continuar els estudis a la Universitat del Sud de Califòrnia de Los Angeles, on fa un màster en informàtica. Fa 1,89 m i pesa 79 quilos, i l’entrena Dave Salo a l’esmentada universitat dels Estats Units.

Barcelona 2003
Mellouli es va començar a fer un nom en el mundial del 2003, que es va fer a Barcelona, on amb 19 anys va guanyar la medalla de bronze en els 400 m estils. En els Jocs d’Atenes va ser quart en els 400 m estils i 14è en els 1.500 m. En el mundial del 2005 va ser tercer en els 400 m lliure i els 400 m estils. En el mundial en piscina curta del 2004 va ser campió en els 400 m estils i medalla de bronze en els 200 m estils.

L’or perdut
En el mundial d’aquest any, Belloumi va guanyar els 800 metres lliure amb 7:46.95 –rècord d’Àfrica–, al davant del polonès Stancyzk, i va ser subcampió en els 400 m lliure rere el coreà Park Tae-Hwan. Belloumi va arribar a ser, durant uns mesos, el primer nedador del seu país que havia obtingut un títol mundial absolut. Tots aquests resultats ara han quedat anul·lats pel seu positiu.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 19 de setembre del 2007)