El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El ciclisme i l’atletisme acostumen a ser el centre dels grans casos de dopatge, però no hi ha gairebé cap esport que pugui dir net. El rem, per exemple. En el campionat del món, que es va disputar el mes d’agost passat a Munic, es van conèixer els casos de dopatge de tres components de l’equip de Rússia, que no van ser autoritzats a participar-hi. Els afectats van ser els membres del doble escull dels pesos lleugers Vladímir Varfolomeiev i Denis Moiseiev, i la component del vuit amb timoner femení Svetlana Fedorova. El 16 de juliol, l’endemà que s’acabessin les regates de la copa del món que es van fer a Lucerna (Suïssa), es va trobar un sac en un contenidor al costat de l’hotel on havia estat la delegació russa durant la competició. Hi havia material per fer transfusions i recipients diversos amb etiquetes escrites en una llengua amb alfabet ciríl·lic. En un hi havia la inscripció «LM2X», que significa «doble escull de pesos lleugers». Tot el que es va trobar va ser analitzat al laboratori de Lausana. Es va analitzar l’ADN de les restes de sang que hi havia i es va comparar amb els resultats d’un control de sang que s’havia fet el 13 d’agost en una estada de l’equip rus a Lituània. El dia 23, unes altres anàlisis a Munic van confirmar els resultats. Els productes trobats no estaven prohibits, però l’ús a través de la via intravenosa només està permès amb autorització mèdica. Els tres remers, identificats per l’ADN, van reconèixer que s’havien injectat ells mateixos aquelles substàncies, sense cap mena de supervisió de cap metge. Els tres remers russos, que no formen part de l’elit mundial del seu esport, han estat sancionats amb dos anys de suspensió per la Federació Internacional de Rem.

Sense títol
L’equip de Rússia va perdre el títol mundial de quatre sense timoner femení del 2006 pel positiu per testosterona d’una de les components de l’equip, Olga Samulenkova. La russa no va donar positiu en el mundial, sinó en un control previ, però el positiu va significar la desqualificació de l’equip i la pèrdua del títol. Era el primer cop que la Federació Internacional de Rem retirava un títol per culpa del dopatge.

Doctora culpable
L’equip d’Ucraïna de quatre sense timoner –a la foto– va perdre la medalla de bronze dels Jocs d’Atenes pel positiu d’una de les components, Olena Olefirenko, per un estimulant anomenat Ethamivan. La remera va reconèixer que n’havia pres. El COI va considerar que era un cas de negligència de la doctora de l’equip: no va sancionar l’esportista i va imposar 4 anys de suspensió a la metgessa

3.221 controls
Durant l’any 2006 els laboratoris de l’Agència Mundial Antidopatge van fer 3.221 controls en el rem, amb 53 casos no negatius –que tampoc vol dir positius, ja que en la majoria hi ha autorització terapèutica–, o sigui, un 1,65%. En ciclisme, per exemple, es van fer 14.229 anàlisis –4,17% de casos no negatius–, en atletisme, 19.781 –1,59% de no negatius–, i en futbol, 25.727 –1,09% de no negatius.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 26 de setembre del 2007)