El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Crides a boicot pel 2014

Com que continua havent-hi molta gent que només es recorda de Santa Bàrbara quan trona i es pensa que la resta del món actua de la mateixa manera, no és gens sobrer deixar constància d’accions que s’estan produint ara mateix però que no arribaran al primer pla informatiu fins d’aquí a uns anys. Més que res perquè no passi com amb els Jocs de Pequín, que van provocar rebuig i oposició des que es van concedir l’any 2000 però que hi va haver qui ho va voler reduir a una acció oportunista durant un parell de mesos a l’estiu.
L’any 2014 els Jocs Olímpics d’Hivern han de tenir lloc a la ciutat russa de Sotxi. El Comitè Olímpic Internacional (COI) els ho va concedir el juliol del 2007. Segons el projecte de la candidatura, està previst gastar-se a la zona –on Vladimir Putin té una residència de vacances–, 12.000 milions de dòlars. L’estiu del 2007, les relacions de Rússia amb els Estats Units i amb la Unió Europea eren, si es pot qualificar així, correctes. Des de l’estiu passat, amb la intervenció russa a Geòrgia, ja no ho són. La Unió Europea, que té massa dependència energètica de Rússia, observa i espera. Als Estats Units, on tot funciona d’una altra manera, ja s’han aixecat veus demanant el boicot als Jocs del 2014. La demòcrata Allyson Schwartz i el republicà Bill Shuster han presentat a la Cambra de Representants una resolució en què demanen que s’aprovi que els Estats Units no vagin a Sotxi el 2014. Falten sis anys i vés a saber com seran les relacions entre els dos països llavors i quins altres conflictes, dels quals ara ni tan sols podem intuir que puguin arribar a esclatar, hi haurà, però cal que quedi constància del que hi ha avui.
I per a aquells que pensen que els congressistes i senadors dels EUA només fan que presentar proposicions estrambòtiques que no arriben a res, els recomano un viatge per la història olímpica recent. L’estiu del 1978, un senador va demanar que els Jocs del 1980 no es fessin a Moscou –i això que faltava més d’un any perquè l’URSS envaís l’Afganistan– i un membre de la Cambra de Representants va presentar una resolució per impedir que s’utilitzessin fons de l’Estat per al finançament d’un equip que anés a un país al qual es violaven els drets de l’home. I ja sabem com van anar els Jocs d’estiu del 1980.
En principi, els Jocs d’hivern del 2010 a Vancouver i els d’estiu del 2012 a Londres haurien de ser, políticament parlant, tranquils. Pel 2014, però, podríem tornar a tenir gresca, tot i que, per ser a l’hivern, segur que no tindria tanta transcendència com la que hem viscut amb els Jocs de Pequín.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 27 de setembre del 2008)