El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La meva ciutat, Calella (Maresme), està ben a prop de Barcelona, però la última vegada que el Tour de França hi va passar els corredors no anaven cap al sud, com faran demà, sinó cap al nord. Perquè l’últim cop que el Tour va passar per Calella no va ser en la famosa etapa que José Pérez Francés va guanyar el 2 de juliol del 1965 després d’una escapada de més de 200 quilòmetres entre Aix-les-Thermes i Barcelona. La última vegada que el Tour va passar a tocar de casa va ser dos dies després de l’etapa que va acabar a Barcelona; el 4 de juliol del 1965, quan el pilot, després d’haver descansat una jornada a la capital catalana, tornaven cap a l’Estat francès. Aquell 4 de juliol del 1965, em faltaven poc més de tres mesos per fer els cinc anys i, evidentment, no tinc cap record del pas dels ciclistes per aquella carretera N-II en la 12 etapa de la cursa. Una etapa de 219 quilòmetres de recorregut que va començar a Barcelona i es va acabar a Perpinyà. La sortida neutralitzada es va donar a la plaça de Catalunya i la sortida real a Badalona i el pilot va resseguir tota la carretera de la costa fins a Tordera per enfilar després amunt cap a Girona i la, llavors, llunyana Perpinyà. El regionalisme ben entès i les “peculariedades regionales” que tan agradaven al franquisme potser van inspirar al periodista Carlos Pardo que en la crònica de l’etapa que va fer a El Mundo Deportivo va escriure que aquella etapa unia “las dos Cataluñas hermanas”. L’etapa va ser seguida per  molts aficionats que van sortir a la carretera a animar els ciclistes. Aquell 4 de juliol del 1965 era diumenge i els banyistes van deixar una estona el sol i la platja per animar el pilot. Segons les cròniques, no va passar res d’important en l’etapa fins que el pilot va arribar a Tordera, o sigui que hem de pensar que van passar per Calella tots tranquils i agrupats, com sol passar en els primers quilòmetres d’una etapa llarga i sota un sol de justícia. A Perpinyà va guanyar l’holandès Jan Janssen en un esprint entre vuit corredors. El pilot va arribar a mig minut. L’italià Felice Gimondi va mantenir el liderat davant el francès Raymond Poulidor. Deu etapes més tard, Gimondi es coronaria rei del Tour a París. Poulidor no ho faria mai.