El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La final a quatre de la lliga de campions d’handbol que es va jugar el cap de setmana passat a Colònia va obrir una nova etapa en aquest esport. Després de trenta temporades en què la final de la copa d’Europa d’handbol es jugava a doble partit, finalment el màxim títol europeu de clubs es va posar en joc en una fase final entre els quatre millors, amb semifinals i finals en un cap de setmana. L’handbol, doncs, entrava en la modernitat i se situava al nivell de la majoria dels esports d’equip que es disputen en un recinte tancat: el bàsquet disputa la final a quatre des del 1988, el voleibol des del 1990, el waterpolo des del 1997 i fins i tot l’hoquei sobre patins va començar a jugar una final a quatre el 1997, tot i que fa tres temporades que va canviant de sistema cada any i no sembla que sàpiga on vol anar.
La final a quatre de Colònia, però, va tenir un problema: va guanyar el de casa. La victòria del Kiel en una fase final jugada en una ciutat alemanya, derrotant de passada dos equips de la lliga Asobal –el Ciudad Real primer i el Barça després– no ha caigut gens bé en l’handbol espanyol, que a més veu com els alemanys tenen lligada l’organització de la fase final per unes quantes temporades més. Els comentaris en la retransmissió de TVE després de l’eliminació del Ciudad Real van ser apocalíptics, pronosticaven que al Barça li passaria el mateix en la final i propugnaven que era millor la final a doble partit. A doble partit jugant la tornada a casa teva, és clar. Tanco els ulls, imagino la final a quatre de Colònia jugada al Quijote Arena i amb el Ciudad Real en el paper del Kiel i no escolto cap comentari denigrant el torneig, queixant-se de la federació europea o dels àrbitres. En els darrers deu anys, la final de la copa d’Europa d’handbol l’ha guanyat en set ocasions l’equip que ha jugat la tornada a casa. No ha estat aquest un avantatge similar al que va tenir el Kiel a Colònia? Sembla bastant clar que el Kiel no hauria remuntat el 25-19 que va tenir el Barça durant la segona part en un partit que s’hagués jugat en una pista neutral. El públic va ser un element clau, decisiu, en la victòria del Kiel. Podríem dir que el Barça va jugar diumenge a Colònia una mena de partit de tornada amb sis gols a favor i es va deixar remuntar.
Els sistemes de competició no són bons depenent d’on es fan i de qui guanya. Si a la federació europea d’handbol hi ha favoritismes cap als equips que tenen més diners –fa uns anys eren el Ciudad Real i el Barça, ara són els alemanys–, és un greu problema que no té res a veure amb el fet que el màxim títol europeu de clubs es disputi d’una manera o una altra. I si no, que es mirin el bàsquet, que va uns quants anys al davant i que també ha tingut –té?– aquests problemes, però ningú posa en dubte que la final de l’Eurolliga sigui una final a quatre.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 4 de juny del 2010)