El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La meva visió de l’acord de patrocini que el Barça ha signat amb Qatar Foundation es correspon amb part del diagnòstic de la jugada que va fer Sandro Rosell davant la premsa: com que no sóc soci i, per tant, no estic afectat per un possible augment de quotes que pugui afectar la meva butxaca, doncs no em sembla del tot correcte. És clar que m’agrada que al Barça li baixin un munt de milions, però que vinguin d’on vénen ja és una altra cosa. Si el món fos una caixa tancada i l’acord entre el Barça i els qatarians es pogués observar sense cap interferència, doncs m’hi oposaria. Però com que no és així i vivim en el món que vivim i cadascú es mira les coses d’una manera diferent, doncs em rebel•lo davant la hipocresia amb què s’ha tractat Sandro Rosell i el Barça per haver tancat aquest acord.
Em rebel•lo perquè em sembla que molts dels savis saberuts que han blasmat Rosell i el Barça per l’acord amb Qatar, no saben o no volen conèixer la realitat de l’esport mundial. El sistema polític, econòmic i social de Qatar no m’agrada gens ni mica i no seré pas jo qui el defensi. El que sí que vull defensar és el dret del Barça a fer el mateix que fan Rafael Nadal, Roger Federer, Venus i Serena Williams, Jorge Lorenzo, Toni Elias, Marc Márquez, Valentino Rosssi, Usain Bolt, Kenenisa Bekele, Blanka Vlasic i Tiger Woods. Perquè totes aquestes figures de l’esport mundial també fan tractes econòmics amb Qatar. I alguns també en fan amb Bahrain –com Fernando Alonso i tota la troupe de la fórmula 1– i amb Dubai i amb Abu Dhabi i amb la Xina i amb l’Uzbekistan i amb tants i tants altres indrets d’arreu del món on hi ha governs que tenen el respecte que tenen pels drets humans i socials –ben poc o gens– dels seus ciutadans i que formen part dels calendaris dels grans esports mediàtics mundials. Ara mateix els tennistes del circuit ATP –entre ells Nadal i Federer– estan jugant a Doha i a Qatar, i també aniran a Dubai i a la Xina. El circuit femení portarà les tennistes a Dubai, Qatar, la Xina i l’Uzbekistan. Els pilots de motos correran a Qatar; els de fórmula 1, a Bahrain, Abu Dhabi i la Xina; la Lliga del Diamant portarà els atletes a Qatar i la Xina, el circuit europeu de golf tindrà etapes a Qatar, Dubai, Abu Dhabi i Bahrain. El mundial de natació de piscina curta s’acaba de fer a Dubai. El mundial de futbol del 2022 l’han atorgat a Qatar. I no passa res. El Barça signa un contracte amb Qatar Fundation i s’enfonsa el món. Ja sé que el Barça és més que un club i l’estrella que il•lumina el món, però tant?
(Article publicat a El 9 Esportiu el 7 de gener del 2011).