El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Alberto Contador ja corre, feliç i content, per les carreteres portugueses. La Federació Espanyola de Ciclisme l’ha absolt del positiu per clenbuterol que va donar en una etapa del Tour del 2010. Contador, però, no por estar feliç i content del tot perquè tant la Unió Ciclista Internacional (UCI) com l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) poden presentar un recurs al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS) si no estan d’acord amb la decisió de la federació espanyola. El Consell Superior d’Esports també està satisfet d’haver exercit la pressió que calia exercir seguint els desitjos del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. I de Mariano Rajoy, que la defensa a ultrança d’Alberto Contador és una de les poques coses –unitat d’Espanya al marge– en la qual el PSOE i el PP estan d’acord. Mig Europa, o tot, s’ha escandalitzat per la resolució que la Federació Espanyola de Ciclisme ha donat al cas i, sobretot, per les indissimulades pressions de Zapatero. Alberto Contador s’ha afanyat a dir que no ha estat una decisió patriòtica sinó jurídica i científica.
Mentre esperem que diuen l’UCI i l’AMA, el que em preocupa de veritat és què va passar amb l’animal culpable de tot l’embolic. Aquella vedella dopada la carn de la qual un amic de Contador va comprar al País Basc, li va portar al Tour i va provocar que el madrileny, prèvia ingestió d’un bistec, acabés donant positiu. Perquè la defensa de Contador no nega que hi hagués clenbuterol al seu cos, sinó que justifica la seva presència. I justificar la seva presència implica que al País Basc hi havia, el mes de juliol passat, com a mínim una vedella engreixada amb clenbuterol. I una vedella mai va sola, i per tant hi hauria d’haver una granja plena d’animals dopats, cosa que està prohibida. I com que està prohibida es fan controls i aquests controls diuen que de les 14.179 anàlisis que es van fer el 2010 no hi va haver cap vedella amb clenbuterol. És a dir que la vedella culpable del positiu de Contador va eludir el control. És a dir que els controls veterinaris no són efectius. És a dir…
Massa coses sense lligar. Els ramaders estan que bufen perquè l’absolució de Contador implica la seva culpabilitat. Però ells no deuen preocupar ZP, ni Rajoy. Ells només donen de menjar molta gent –els que viuen del sector i els que literalment es mengen la carn dels seus animals–, no donen ni glòria ni medalles a Espanya. No tinc ni idea d’on prové el clenbuterol que hi havia a l’organisme de Contador, però és una bona substància per ser detectada. Sempre pots donar la culpa a un animal que no podrà testificar en contra teu.
 ( Article publicat a El 9 Esportiu el 18 de febrer del 2011)