Alonso i el 3 de 3
26 juliol 2005 per Jordi Camps
Com que sembla que està molt i molt clar que Fernando Alonso serà el campió del món de fórmula 1 del 2005, em permeto felicitar abans d’hora el pilot asturià , i al mateix temps fer alguns suggeriments als col•legues dels mitjans d’informació espanyols que ara dediquen deu planes a cada gran premi i que, penso jo, en faran moltes i moltes més quan arribi el gran moment.
Com que el seu gran interès és destacar la part espanyola de l’èxit -com ho seria el meu destacar la catalana si el noi fos d’aquÃ-, els recordo que, quan Alonso prengui el ceptre a Michael Schumacher, l’esport espanyol haurà aconseguit tenir com a mÃnim un campió del món en les tres grans modalitats del motor -les grans per a nosaltres és clar, que a cada paÃs poden ser diferents-: fórmula 1, ral•lis i motociclisme de velocitat. Del motociclisme de velocitat no cal recordar els tÃtols de Nieto i els seus successors; en els ral•lis hi ha els dos tÃtols de Carlos Sainz. I ara Alonso.
Abans que l’emoció els deixi sense sentit, cal afegir que quan aconsegueixi aquesta fita, l’esport espanyol estarà al nivell de l’italià , el brità nic, el finlandès, l’alemany i el francès, que ja fa anys que poden lluir de campions del món de fórmula 1, ral•lis i motociclisme. O sigui que una fita única tampoc ho serà . El 2 de 3 de l’esport espanyol el situa, ara mateix, al nivell d’Austrà lia, Nova Zelanda, Sud-à frica, Suècia i els Estats Units. A Austrà lia, els Estats Units, Nova Zelanda i Sud-à frica els falta el tÃtol de ral•lis, i a Suècia, el de fórmula 1. La llista seria diferent amb el mundial de trial, o el d’enduro, o les 24 hores de Le Mans o les 500 milles d’Indianapolis.
El setembre del 1996, després dels Jocs d’Atlanta, a El PaÃs es preguntaven per què en l’esport espanyol no hi havia esquiadors, velocistes, tennistes de pista rà pida, nedadors i pilots de fórmula 1. Sobre el tema que ens ocupa, LluÃs Pérez Sala deia que en la fórmula 1 no hi havia cap interès espanyol, ni equip, ni patrocinador, i que com que el centre del motor és a Anglaterra, si no ets anglès ho tens el doble de difÃcil. Fernando Alonso ha trencat tot això. D’equip espanyol, no n’hi ha -recorden el projecte Bravo?-; de patrocinador, sÃ, i Alonso ha despertat tot l’interès del món. A més de guanyar el mundial com l’està guanyant, aquest serà l’altre gran mèrit de l’asturià . Ressuscitar l’interès per una especialitat que, no ho oblidem, va néixer el 1950. Que n’hi ha que es pensen que va començar abans-d’ahir.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 26 de juliol del 2005)