El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/lluisromero
Articles
Comentaris

Si des de sempre has volgut captar l’atmosfera pertorbadora que reflecteix l’espectre infraroig (IR), ara tens la possibilitat de fer-ho per zero euros. Nom√©s calen manetes i valentia per atrevir-se a remenar la c√†mera per dins. En la √©poca de la fotografia qu√≠mica, t’havies de gastar els quartos comprant una car√≠ssima pel√≠cula que fabricava Kodak.

L’altra opci√≥, tamb√© v√†lida amb les digitals, √©s col¬∑locar un filtre IR (Hoya R-72, per exemple) davant de l’objectiu: el filtre bloqueja l’espectre visible i deixa passar nom√©s la llum infraroja. El problema d’aquesta t√®cnica √©s que la llum ha de passar a trav√©s d’un altre filtre que fa exactament el contrari, √©s a dir, que bloqueja l’infraroig i deixa passar nom√©s la llum visible. Normalment aquest est√† situat just damunt del sensor i serveix per aconseguir uns colors naturals evitant captar aquesta radiaci√≥ que els nostres ulls no veuen. D’aquesta manera, el temps d’exposici√≥ del sensor a la √≠nfima quantitat de llum IR que li arriba ha de ser llargu√≠ssima (alguns minuts) i requereix un tres peus. Aquest filtre que, en cas que volguem fer fotografia infraroja, ens fa la punyeta sol ser for√ßa f√†cil de treure. Evidentment, no tots ens atrevim a desmuntar una part d’una c√†mera digital, per√≤ la xarxa va plena de tutorials sobre com fer-ho i d’exemples del resultat que se n’obt√©.
Enlla√ßos: Tutorial 1(Nikon D70), tutorial 2 (Olympus E-1, en la qual a m√©s a m√©s hi instal¬∑len, en el lloc de l’anti IR, un filtre IR que bloqueja l’espectre visible), tutorial 3 (Canon 300D, Digital Rebel a USA), tutorial 4 (Canon 450D). De les diferents possibilitats que hi ha per obtenir un bon resultat n’he fet un resum te√≤ric en forma de gr√†fic.