El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/lluisromero
Articles
Comentaris

Pinhole

Estrictament vol dir forat d’agulla, però Ă©s el terme amb què s’anomena la tècnica fotogrĂ fica en la que es prescindeix dels elements òptics substituĂŻnt-los per un petit orifici. El problema que presenta Ă©s que requereix uns temps d’exposiciĂł molt llargs i per tant nomĂ©s serveix per fotografiar subjectes immòbils. Per altra banda, els resultats que se n’obtenen sĂłn difĂ­cils de descriure, ja que s’aconsegueix una gran suavitat i una atmosfera onĂ­rica.

Una 9x12 de Zero Image, tot un luxe

Els que es prenen el tema molt seriosament tenen la sort que encara queden alguns fabricants de cĂ meres d’aquest tipus. Zero Image tĂ© una gamma preciosa que va del format 24×36 mm a 9×12 cm passant per un fantĂ stic 6×12 sobre pelĂ­cula 120. Pinhole Camera ofereix un producte mĂ©s matusser però tambĂ© formats encara mĂ©s grans (fins a 28×35 cm) i preus mĂ©s barats. TambĂ© hi ha opcions mĂ©s lĂşdiques i didĂ ctiques, com la que es troba en aquest web. Et descarregues el pdf i a retallar i enganxar. Bender, el mateix fabricant dels kits de 9×12 i 20×25 tambĂ© tĂ© la seva versiĂł pinhole, força assequible, aixĂ­ com Leonardo, que tambĂ© produeix el model Hexomniscope, de forma cilĂ­ndrica per a pelĂ­cula 120, que pot captar 6 imatges que formen una panorĂ mica amb 360 graus de cobertura horitzontal. Però surt un pèl cara, uns 1.600 dòlars.