L’enorme calaix del cinema social

Si ens fessin definir en una frase que és el cinema social, segurament molts de nosaltres ho faríem referint-nos-hi com aquell que denuncia alguna situació d’injustícia social o d’incompliment de drets humans. Partint d’aquesta base podem constatar que tenim un ampli espectre cinematogràfic circumscrit en aquest gènere.

Rossellini, Ken Loach , el free cinema de Tony Ricardson o documentalistes com Jean Rouch o John Grierson, son la demostració palpable  que el cinema ha mostrat sempre una sensibilitat social per als més desafavorits.

Darrerament el cinema social ha agafat un cert auge, i molts projectes del que es porten a terme al nostre país, a la resta de l’Estat o a nivell europeu, podrien estar circumscrits en aquest àmbit.

A Girona, teniu moltes oportunitats de gaudir d’aquest cinema: mensualment l’Àrea de cooperació de l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració del Museu del Cinema i el Cinema Truffaut us ofereix el Cinema i Solidaritat  , un cicle que parla de diferents situacions de desigualtat des de l’òptica de les diferents ONG’s de la ciutat. Cada mes una entitat de cooperació ens ofereix un tema i una pel·lícula que l’exemplifica.

Aquest més de novembre, la UGT de les comarques de Girona, presenta al Museu, el seu setè Cicle de Cinema Social amb quatre propostes molt interessants per parlar de diferents problemàtiques socials i de les seves possibles solucions. Un espai més de debat a l’entorn del cinema per a tots els que esteu interessats amb el tema.

Des de Banyoles arriba la darrera proposta que us volem presentar, el FEM CURT, un festival de Curtmetratge Social que organitzen els amics d’Irregolare, una associació que des de sempre ha apostat per la cultura com a mitjà d’expressió i per una cultura que ens permeti aproximar-nos a la sensibilitat i realitat social de la societat actual.

Aquest dissabte 26 de les 10 del matí a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre al Museu Darder, podreu veure les diferents propostes de curtmetratges socials que es presenten en aquesta tercera edició. El Festival a més compte amb activitats paral·leles com un concert de Cesk Freixas i un espectacle infantil.

Tres propostes que no us podeu perdre si teniu interès per aquest ampli i fructífer “Cinema Social”

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Actualitat Cinematogràfica, Cinema, Museu del Cinema i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.