El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Barcelona és l’epicentre de la telefonia mòbil amb la celebració fins dijous del Congrés Mundial del Mòbil. Per aquest motiu, el Termcat ha publicat un díptic amb la terminologia més actualitzada del sector per difondre les equivalències catalanes dels neologismes que envolten aquest món, marcat pels anglicismes. Fem-ne cinc cèntims.

El congrés és un punt de trobada de fabricants, operadors i aficionats dels telèfons intel·ligents, els coneguts com a smartphones, telèfons mòbils de tercera generació o 3G, tot i que també és probable que es puguin veure els primers models amb LTE (long term evolution o evolució a llarg termini, en català), que ja corresponen a la quarta generació. Els participants debatran el futur de les tauletes tàctils, o simplement tauletes (en anglès, tablets), els dispositius que tenen una pantalla tàctil i que cada dia s’assemblen més als ordinadors.

En el congrés, també es pot visitar un gran espai destinat a les aplicacions; un terme, aplicació, que ja ha arrelat entre els parlants i del qual es deriven altres neologismes com ara botiga d’aplicacions, aplicació web, aplicació nativa o interfície de programació d’aplicacions. Finalment també es mostraran les últimes
novetats de ginys (o widgets, en anglès), és a dir, els botons, els menús, les icones, a través dels quals l’usuari accedeix a un programa o una aplicació.