El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Aquesta mitjanit ha començat la campanya per a les eleccions al Parlament. Es faran el diumenge 25 de novembre, però des de fa unes setmanes més que d’aquesta data sentim a parlar del 25-N. És una sigla que la trobem en titulars, tertúlies, xarxes socials… És una fórmula que respon a una economia del llenguatge cada vegada més estesa en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.
La sigla 25-N combina una lletra i una xifra. La normativa no fa cap referència a la manera com hem d’escriure aquest tipus de sigles, tot i que el criteri que es fa servir més per enllaçar aquests dos elements és el guionet, sobretot pel que fa a les dates. Per tant, diem que celebrem l’11-S, que els madrilenys recorden les víctimes dels atemptats de l’11-M, que els carrers de Barcelona es van omplir el 10-J del 2010 i que al Congrés dels Diputats es conserven els impactes de bala del 23-F.
El criteri d’escriure un guionet entre la xifra, tant aràbiga com romana, i la lletra és també generalitzat en el cas de les carreteres i autopistes. Així, fem referència a les obres de l’N-II, els peatges de l’AP-7 i les cues de la C-35. Ara bé, el criteri no és tan clar amb altres sigles: com hem d’abreviar la fórmula 1, F-1 o F1? I la terminal 1 de l’aeroport del Prat, T-1 o T1? I els cursos de parvulari, s’escriuen amb guionet –P-3, P-4 i P-5– o sense –P3, P4 i P5?
Hi ha poques fonts bibliogràfiques que aportin informació de la manera com hem d’escriure aquestes sigles mixtes. El Manual d’estil de Josep M. Mestres, Joan Costa, Mireia Oliva i Ricard Fité assenyala que es pot fer servir el guionet, però en cas que no s’utilitzi recomana deixar un espai fi entre les lletres i la xifra. El Diccionari d’abreviacions d’Enciclopèdia Catalana també en parla i assenyala que la unió de les sigles alfanumèriques de vegades es marca amb un guionet, i posa els exemples de TV3 per Televisió de Catalunya i 20-N per 20 de novembre. En tot cas, sigui quin sigui el criteri que utilitzem hem de tenir en compte que s’ha d’aplicar de manera uniforme.

Sabíeu que…
Les sigles alfanumèriques uneixen una inicial o una sigla amb una xifra. La unió no sempre es marca amb un guionet, com ara un R19 (Renault 19).