El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Mentre mig món mirava aquesta setmana si sortia la fumata de la Capella Sixtina, una de les paraules que hem sentit més aquests dies és conclave, amb accentuació plana i no com en castellà, que és esdrúixola (cónclave). El mot, documentat des de 1409, prové del llatí conclave, que significava ‘lloc tancat amb clau’. D’aquí prové el significat de ‘lloc on els cardenals es reuneixen i es tanquen per elegir papa’ i, per extensió, també fa referència a l’assemblea dels cardenals que es concentren amb aquest objectiu. També es pot fer servir com a sinònima de conclave la paraula aguda conclau.

Amb motiu de la renúncia del papa Benet XVI i del nomenament de Francesc I com a nou pontífex de l’Església, el portal lingüístic www.esadir.cat ha publicat un recull de vocabulari de gran utilitat per no perdre’s en les nomenclatures que giren entorn de la successió papal. Vegem-ne alguns exemples. El conclave estava format pel conjunt dels cardenals, que rep el nom de col·legi cardenalici o sacre col·legi, el degà del qual és qui presideix el conclau. Als cardenals també se’ls pot denominar purpurats i prínceps de l’Església. El cardenal que s’encarrega d’anunciar el nom del nou Papa s’anomena cardenal protodiaca. Dimecres, el dia que el Papa va ser elegit (i no consagrat ni ordenat), va sortir al balcó de la basílica de Sant Pere del Vaticà i va fer la benedicció urbi et orbi, que significa “a la ciutat (Roma) i a tot el món”, és a dir, que és una benedicció que s’adreça no sols als ciutadans de la capital d’Itàlia, sinó també a tot el món catòlic. Aquesta expressió llatina, que a vegades es fa servir erròniament amb la forma urbi et orbe, s’utilitza també quan algú vol fer pública alguna cosa, de manera que tothom se n’assabenti. Per exemple, “la senyora explicava urbi et orbi les xafarderies del veïnat”.

Sabíeu que…

El Papa, cap de l’Església catòlica i cap de l’estat del Vaticà, també pot ser denominat bisbe de Roma, pontífex, summe pontífex, successor de Pere, sa santedat i sant pare. Després de la seva renúncia, Joseph Ratzinger conservarà el nom pontifici de Benet XVI i tindrà el títol de papa emèrit.