El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

El plural dels colors

El nom dels colors té forma plural? Podem parlar d’unes corbates liles, o n’hem de dir corbates lila? La flexió del plural en el nom dels colors depèn del color, igual que hi ha colors que tenen forma per al masculí i femení i d’altres, només una única forma per als dos gèneres. Vegem-ho.

Els colors bàsics vermell, blau, groc i verd, així com el blanc, el negre, el marró i el gris, sí que tenen dues formes diferents per al singular i el plural, i per al masculí i femení, tret del marró (un jersei marró/una persiana marró). Tots ells són colors que no provenen de cap objecte. Per tant, direm que un moble és blanc i unes cadires, blanques; i un gerro és verd i les jardineres, verdes. Ara bé, quan el nom d’un color prové d’un objecte, una flor, un fruit o qualsevol altre element de la natura, llavors aquell color té una única forma per al singular i el plural. Aquest és el cas dels colors rosa, lila, taronja, grana, salmó, caqui, beix, carbassa, malva, turquesa… Així doncs, direm que “tenim dues samarretes rosa” (i no roses) i que “els gots són taronja” (i no taronges).

Quan els colors apareixen formant una locució adjectiva, és a dir, amb més d’una paraula, també es mantenen invariables: ulls blau cel (i no blaus cels), uns tovallons gris perla (i no grisos perles), uns fulls vermell fosc (i no vermells foscos), entre d’altres.

A banda d’aquestes locucions adjectives, en català també tenim altres locucions plenes de colors: quan una persona és de color vol dir que és de raça negra; quan diem que algú n’ha fet de tots colors significa que n’ha fet de tota mena; perdem el color quan empal·lidim i n’agafem quan anem a platja, igual que la fruita, quan agafa color perquè ha esdevingut més madura. També ens pugen els colors a la cara, quan ens enrojolem, i quan la cara se’ns torna de tots colors (o de mil colors, o de cent mil colors), significa que, a banda d’enrojolar-nos, també se’ns empal·lideix a causa d’una emoció molt forta.

Més colors…

En català, també existeix el color d’ala de mosca (o de gos com fuig), que és un color indefinit, brut, que es fa servir sobretot per a les peces de roba que han perdut el seu color original. També hi ha el color de merda d’oca, que és un groguenc verdós.

 

 

(Article publicat l’1 de novembre del 2015 al suplement Cultura d’El Punt Avui.)