El món de l’art i el de la medicina han mantingut des de sempre una estreta col.laboració. Artistes que s’han basat en aquesta modalitat per cercar temes, metges col.leccionistes i alhora artistes… Les interaccions són múltiples i la llista es faria llarga i no l’acabaríem mai. Ambtot, hi ha alguns casos que m’agradaria destacar com, des del mític quadre de la “Lliçó d’anatomia del doctor Nicolaes” de Rembrandt, fins a un muntatge multidisciplinar que sota la curadoria de Glòria Bosch, es va organitzar fa més d’una dècada a la Fontana d’Or. L’exposició es titulava “Històries del cor” i darrera del muntatge de tot plegat, Circuit Servet inclòs, hi va haver la mà virtuosa i conceptual de l’artista Enric Ansesa.
I ho faig avui, d’explicar les relacions d’art i medecina, perquè ahir em vaig posar a les mans de la cirurgia, que important és invertir amb sanitat! I més concretament, a les mans delicades i quasi d’escultor de Manel Puig, metge i amant de l’art. Sempre un plaer parlar amb ell i veure com el resultat, en aquest cas el meu melic, no l’ha convertit en obra d’art però l’ha perfilat a fi de bé.
Matisos a banda, fa anys vaig tenir l’oportunitat d’organitzar una exposició basada en l’obra de l’artista Modest Cuixart pel Museu d’Art de Girona, en aquell moment dirigit per J.M. Rueda. La vaig titular “Modest Cuixart: cirurgia humana”. Del que es tractava era d’aglutinar en una retrospectiva l’obra sobre la figura humana que havia anat parint aquest enorme creador contemporani català. Vaig tenir la complicitat de molts amics crítics i el resultat ens va omplir a tots. I algú es preguntarà a aquestes alçades relacionar Cuixart i la medicina. Doncs perquè en Modest fou estudiant de medicina, abans d’abandonar-la per dedicar-se a l’art i perquè amb les seves obres disecciona l’ésser en la seva essència, aprofundeix fins les vísceres i amputa les anècdotes per fer extrema la realitat, aquest concepte fet mot d’herència medieval -tal i com diu a Rerum natura, García Calvo.
obra de Modest Cuixart.